Exclusiv. PNL suflă vânt în pupa anticipatelor. Cioloș face un PR frumos! Iată marele câștigător al crizei politice. VIDEO
- Andreea Vlad
- 18 octombrie 2021, 22:33
Răzgândirea liberalilor, care inițial au respins vehement soliuția anticipatelor, baletul lui Dacian Cioloș, precum și jocul de totul sau nimic al USR, dar și alte surprize care pot surveni pe eșichierul politic în actuala criză au fost comentate în podcastul EVZ-Play de luni. Concluziile, ca de obicei, au fost provocatoare.
Potrivit unor surse menționate de moderatorul Robert Turcescu, liberalii iau în calcul varianta anticipatelor.
USR ar fi cel mai nefericit cu anticipatele, AUR marele câștigător
„Au fost atenți la ce s-a întâmplat cu partidul în ultima perioadă. PSD nu stă atât de bine în sondaje. Cel mai mare câștigător al anticipatelor ar fi AUR. USR ar fi cel mai nefericit cu anticipatele, sunt în scădere pe toate sondajele. Asta e mișcarea pe care o face Dacian Cioloș, panarama asta în Parlament e o încercare de damage control, mai ținem un discurs, un PR frumos", a explicat Turcescu.
Invitat să comenteze acest tablou de groază care aduce aminte de momentul 1989 („cenzură, frig, nu o să fie nici păpică"), istoricul Florian Bichir avansează ideea că de fapt e un tablou interesant. „ Am impresia că vorbesc la Europa Liberă. Să-l lăudăm pe marele cârmaci Arafat. Face un joc interesant Cioloș. Și eu am crezut că e un măr otrăvit al lui Iohannis. USR joacă win win. Liberalii sunt într-o criză, să nu-mi spună că stagnează. Să te încurajezi așa, hai găină că te dai, e dezastruos la ei".
Moderatorul Robert Turcescu consideră că în PNL e vorba cu certitudine de tactică, mai ales de când s-a aflat că Orban își va face partid: „Demisionează vreo 20, își creează grup parlamentar. În fiecare săptămână sunt câte 1-2 plecări ca să întrețină această imagine de hemoragie" către viitoarea formațiune a lui Orban.
Economist: Se vrea o imagine apocaliptică
În opinia jurnalistului Dan Andronic, marea necunoscută e cine va fi următorul prim ministru. „Jocul lui Cioloș e timp pierdut. Când știi că nu ai majoritate nu te duci ca la operă. Nu e momentul de balet, ci de acțiune. Îți depuneai mandatul și câștigam 48 de ore apropo de facturi, de Timișoara care stă în frig. La ora asta nimeni nu poate lua nicio decizie".
Economistul Adrian Câciu crede că e vorba de „o lipsă de administrare" în strategia decidenților, care dacă s-ar dori ar putea evita o criză de proporții. „Ministerul Energiei putea să stabilească cu furnizorii (n.r. - prețul la gaze și energie electrică). Nu ai nevoie de o lege nouă. La facturi criza e foarte simplu de gestionat chiar și de un guvern interimar. Se vrea o imagine apocaliptică", consideră acesta.
Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: