Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV PNL nu-l acceptă premier pe cel care a provocat cel mai mare protest de după Revoluție. Liberalii se impun în negocierile cu PSD SURSE
EXCLUSIV PNL nu-l acceptă premier pe cel care a provocat cel mai mare protest de după Revoluție. Liberalii se impun în negocierile cu PSD SURSE

EXCLUSIV PNL nu-l acceptă premier pe cel care a provocat cel mai mare protest de după Revoluție. Liberalii se impun în negocierile cu PSD SURSE

Negocierile pe programul de guvernare sunt aproape de final. Social-democrații și liberalii poartă ultimele discuții pe capitolele Finanțe și Justiție și pe proiecția bugetului pentru anul 2022. Odată cu finalizarea discuțiilor în acest sens, conducerile celor două partide trebuie să pună pe masă numele cu care vor merge mai departe la Palatul Cotroceni. În PNL, însă, a apărut o nouă cerere pentru negocieri, au transmis sursele Evenimentului Zilei.

Răsturnare de situație în negocierile dintre social-democrați și liberali. Dacă partidele PNL și PSD au ajuns la un numitor comun cu privire la ocuparea funcției de prim-ministru prin rotație, PNL vine cu o nouă cerere. Liberalii nu vor să îl accepte pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, și/sau pe prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu la șefia noului Executiv.

PNL nu-l acceptă pe susținătorul OUG 13 la șefia Guvernului

Dacă PSD va da primul premierul, liberalii se vor opune numirii actualului prim-vicepreședinte PSD Sorin Grindeanu la șefia Guvernului din cauza OUG 13, potrivit surselor EvZ.

În anul 2017, la numai două săptămâni după instalarea Guvernului PSD-ALDE, condus de premierul Sorin Grindeanu, pe 31 ianuarie, după ora 21.00, a fost emisă celebra OUG 13 privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, prin care se asigura salvarea fostului președinte al PSD Liviu Dragnea de închisoare. Aceasta prevedea, printre altele, introducerea unui prag de 200.000 lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Ordonanța și un proiect de lege cu privire la grațiere, emise sub conducerea lui Sorin Grindeanu, au declanșat cele mai ample proteste de la Revoluție și până în prezent, peste 600.000 de români ieșind în stradă în toată țara.

Astfel, liberalii se opun cu vehemență numirii actualului prim-vicepreședinte PSD, precum și a lui Marcel Ciolacu la șefia Executivului. Potrivit surselor EvZ, propunerile vor fi cel mai probabil supuse la vot în cadrul Biroului Executiv al PNL întrucât foarte mulți lideri au spus că nu îi pot susține pe cei doi politicieni în funcția râvnită.

Pentru ce funcții de zbate PSD dacă pierde premierul 

De altfel, se pare că PSD are alternative la care să apeleze în condițiile în care nu va prelua șefia Guvernului. Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat, luni seară, că social-democrații ar putea să opteze pentru Secretariatul General al Executivului și Ministerul Finanțelor, în cazul în care nu va da prim-ministrul în noua formulă de guvernare.

„La noi există cine are premierul nu are Secretariatul General al Guvernului şi nu alege primul între cele două ministere avizatoare. E un algoritm gândit de mult în politica românească şi chiar funcţionează când se fac coaliţii sau alianţe”, a declarat Vasile Dîncu, luni seară.

Propunerea PNL rămâne Florin Cîțu

În altă ordine de idei, sursele EvZ au transmis că propunerea PNL pentru poziția de prim-ministru rămâne una singură: Florin Cîțu. Președintele PNL se opune ideii de preluare a portofoliului Ministerului Finanțelor de către PSD, considerând o astfel de decizie „un pericol”.