Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV Propunerile PNL și PSD pentru funcția de premier: Cu ce nume merg partidele la Cotroceni. Florin Cîțu agită apele SURSE
EXCLUSIV Propunerile PNL și PSD pentru funcția de premier: Cu ce nume merg partidele la Cotroceni. Florin Cîțu agită apele SURSE

EXCLUSIV Propunerile PNL și PSD pentru funcția de premier: Cu ce nume merg partidele la Cotroceni. Florin Cîțu agită apele SURSE

Negocierile dintre social-democrați și liberali, începute în urmă cu circa șapte zile, sunt aproape de finalizare. Deși programul de guvernare prevede capitole care mai trebuie negociate, PSD și PNL au hotărât numele pe care i le vor propune președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de premier al României. Surse din conducerea PSD au transmis pentru Evenimentul Zilei că politicienii au ajuns la un numitor comun privind ocuparea funcției de prim-ministru prin rotație.

Cu toate că liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat, luni, că va merge la Cotroceni cu două variante de prim-ministru, fiind vorba despre cei doi președinți ai PNL și PSD, surse de la vârful formațiunii politice au transmis că social-democrații nu vor accepta propunerea lui Florin Cîțu pentru funcția de șef al Guvernului.

Cu ce nume merg PSD și PNL la Cotroceni

PNL vrea să propună două nume la Cotroceni: Florin Cîțu și Nicolae Ciucă. „Noi l-am dat jos pe Florin Cîțu, nu-l putem accepta tot pe el”, au transmis surse de la conducerea PSD pentru EvZ. Pe de altă parte, un Executiv condus de generalul Ciucă ar fi agreat de toți, însă decizia finală îi va revine șefului statului. Noile informații apar în contextul în care președintele PNL a transmis că „nu știe cu ce (n.r. nume) va merge mai departe”.

Singura propunere a PSD rămâne în continuare Marcel Ciolacu, au reiterat sursele citate. Premierul urmează să ocupe funcția prin rotație, primul mandat revenind social-democraților.

PSD nu renunță la Ministerul Finanțelor. Cîțu agită apele în PNL

În altă ordine de idei, pe lângă funcție de prim-ministru care agită apele negocierilor, social-democrații țin cu dinții de șefia Ministerului Finanțelor. Întrebat fiind care dintre cele două funcții e râvnită mai mult de social-democrați, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a răspuns concret: „Ambele”.

Pe de altă parte, președintele PNL, Florin Cîțu, a spus că este un „pericol” preluarea șefiei Finanțelor de către social-democrați, însă, potrivit surselor EvZ, atitudinea liderului liberalilor naște foarte multă vâltoare și în partid.

„Nu ştiu cum vom merge mai departe. Cea mai bună soluţie e să avem un guvern cât mai repede. Facem deja un compromis. Deja facem negocieri pentru a avea o coaliţie de guvernare cu PSD. Este un compromis major pe care îl face partidul Naţional Liberal (…). Nu există un buffer, ci încasări mai mari. Vedeţi care e pericolul: ca Ministerul Finanţelor să se ducă la PSD”, a declarat Florin Cîțu.