EXCLUSIV. Pericolul la care se expune România! Greșeala pe care o facem, în plin război: „Noi ne asumăm un risc" (VIDEO)

EXCLUSIV. Pericolul la care se expune România! Greșeala pe care o facem, în plin război: „Noi ne asumăm un risc" (VIDEO) Sursa foto: Administratia Prezidentiala

În mai puțin de o lună lumea s-a schimbat total, iar războiul ne bate la granițe. Apar întrebări arzătoare, cum ar fi ce facem dacă Putin se atinge şi de Republica Moldova? Este pregătită România să se apere în cazul unui atac rusesc? Politologul Alina Mungiu a lansat un semnal de alarmă extrem de serios și plin de luciditate în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu.

Invitata jurnalistului Robert Turcescu a punctat faptul că nu înțelege defel poziția liderilor români. Mai exact, Alina Mungiu Pippidi mărturisește că în condițiile în care România nu e pregătită logistic și militar pentru un război cu Rusia, nu înțelege excesul de zel al multor compatrioți de a apărea la televizor și a livra tot felul de informații secrete militare.

Mungiu: Propaganda de război e foarte deșănțată

Alina Mungiu a criticat în special poziția televiziunilor comerciale, care scoate de la naftalină tot felul de (foste) cadre militare cu declarații îndoielnice legate de războiul din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„ Noi ne asumăm un risc. Din păcate, nu așa merge, care e avantajul? Propaganda de război e foarte deșănțată în acest moment. Dacă faci lucrurile astea (n.r. - secrete militare) e bine să o faci discret. Sunteți nebuni? Dați coordonatele ca rușii să ne tragă o rachetă! Poți să ajuți secret, dă-i drumul, dar să spună unul în televiziune, ce fel de război e ăsta? Se scurge, dar și asta este o incompetență a celor care nu știu să păzească asemenea secrete.

Cea mai mare divizie românească e a celor scoși de la naftalină care nu ar trebui să aibă doctorate. Au creat n doctori care pe n canale dau sfaturi de război.  Presa e într-o stare foarte grea și în Occident. Pe vremuri în presă era obligatoriu să ai 3 surse. Acum apar lucruri dintr-un război nenumite", a comentat ironic invitata în studioul EVZ.

„Dacă știi că nu ai adăposturi, nu mai ține discursuri să îi inviți să tragă rachete"

Academiciana s-a declarat îngrijorată de tonul belicos al țării noastre, deosebit de vizibil în ultimii ani. Potrivit acesteia, România a avut în ultimii ani un ton recalcitrant care nu e justificat de nimic în condițiile în care nu avem nici măcar adăposturi antiatomice. Ba mai mult, nu ar fi cazul să îi întărăm pe ruși mai mult decât e cazul, avertizează politologul.

Ministrul de Externe, discuții cu omologul britanic Liz Truss despre situația de securitate din regiunea Mării Negre

Alina Mungiu avertizează că România are un ton belicos nejustificat față de Rusia. Sursa foto: EVZ

„Din acest moment suntem parte a acestui conflict. Dăm arme, primim refugiați. Ucraina pare o prelungire a Europei de Est. Îmi place că ne-am gândit mai mult la alții decât la noi. Dacă cineva conduce o țară și știe că nu are niciun fel de adăposturi, nu mai ține discursuri să îi inviți să tragă rachete peste mine. A apărut un articol în New York Times, dacă eram Aurescu dădeam dezmințire a doua zi. Sunt materiale de propagandă.

„În ultimii ani politica noastră a fost amenințare"

Să ne folosim judecata, dar cred că e prea târziu. Tonul care iese de la noi e foarte belicos. Românii sunt cei mai scandalagii din parcare. Acum ai dreptul să țipi la ruși, dar noi eram cei mai gălăgioși de aici cu ani înainte", a comentat Alina Mungiu.

„Singurul fel rezonabil (n.r. - pentru România) e să nu existe amenințare. În ultimii ani politica noastră a fost amenințare", a completat expertul.

Emisiunea în format integral poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro