Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Ludovic Orban s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel. Condițiile în care are loc pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou. Update
Exclusiv. Ludovic Orban s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel. Condițiile în care are loc pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou. Update

Exclusiv. Ludovic Orban s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel. Condițiile în care are loc pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou. Update

O întâlnire între Patriarhul Daniel și premierul Ludovic Orban a avut loc în seara zilei de marți, a aflat în exclusivitate EvZ. Cum se va desfășura pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou.

UPDATE. Comandamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Guvernului României a luat decizia să permită organizarea pelerinajului de Sfântul Dumitru în Capitală, așa cum a anunțat evz.ro în exclusivitate. Pelerinajul va avea loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment accesul fiind permis doar persoanelor cu reședința în București.

„La activitate vor participa numai persoane din municipiul București. Pentru aceasta, organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ieșire a publicului. În zona acestor filtre va fi realizat triajul observațional al participanților”, se arată în protocolul încheiat de PMB cu Patriarhia Română.

Potrivit documentului, persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de marcare la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpi vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare. „Numărul participanților: circa 500 de persoane la un moment dat”, se mai stipulează în protocol.

Știrea inițială. EVZ.RO, despre întâlnirea Preafericitului Daniel cu premierul Ludovic Orban

Surse apropiate Patriarhiei Române ne-au confirmat că în seara zilei de marți a avut loc întâlnirea anunțată de EvZ, între premierul Ludovic Orban și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe. Cei doi au discutat timp de peste o oră la reședința patriarhală despre condițiile în care se poate desfășura activitatea spirituală ortodoxă în condițiile înăspririi măsurilor de siguranță.

După cum știți Bucureștiul intrat în Scenariul Roșu ca urmare a depășirii pragului de infectare de 3 la mie. Ceea ce punea sub semnul întrebării desfășurarea pelerinajului la moaștele Sf. Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, acesta fiind sărbătorit pe 27 octombrie.

Noile condiții în care se va desfășura acest pelerinaj a fost făcut public aseară:

”Considerăm că un eveniment atât de important precum pelerinajul din luna octombrie la Sfântul Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, poate fi organizat și din acest sens, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureștilor au făcut demersuri oficiale pentru aducerea la cunoștință a autorităților a condițiilor pe care noi înșine le-am gândit încât să obţinem aprobarea necesară”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu a spus că pelerinajul s-ar desfăşura cu un număr mai restrâns de credincioși, iar la acesta nu ar putea participa credincioşi din afara Bucureștiului și a zonei Ilfov.

”Eu sper ca mâine după-amiază să putem emite un comunicat în care să explicăm la nivel de detaliu concret organizarea acestui pelerinaj care spre deosebire de alți ani, nu s-ar întinde mai mult de trei zile. Înainte, moaștele erau scoase cu o săptămână înainte”, a mai anunţat Vasile Bănescu în exclusivitate la Antena 3.

Peste 300.000 de români poartă numele de Dumitru, fiind unul din cele mai folosite nume în onomastica românească.

Discuțiile între Ludovic Orban și Preaferictul Părinte Daniel au fost inițiate de premierul României după evenimentele petrecute la pelerinajul Sf. Parascheva de la Iași, când atât înalți prelați, cât și credincioși și-au exprimat nemulțumirea pentru lipsa dialogului cu autoritățile de la București.