Evenimentul Zilei > Social > Dezastru în Capitală! Se trece în scenariul roșu. Date alarmante pentru întreaga țară
Dezastru în Capitală! Se trece în scenariul roșu. Date alarmante pentru întreaga țară

Dezastru în Capitală! Se trece în scenariul roșu. Date alarmante pentru întreaga țară

Este alertă în București după ziua în care s-a înregistrat cel mai mare număr de infectări cu virusul chinezesc. Mai multe instituții prestigioase de învățământ anunță că își vor desfășura activitatea în scenariul roșu.

Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Şcoala Gimnazială „Pia Brătianu”, Liceul Teoretic „C. A. Rosetti”, Liceul Teoretic „George Călinescu” se numără printre cele 15 unităţi de învăţământ din Capitală în care cursurile se vor desfăşura potrivit scenariului roşu.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în şedinţa de joi, schimbarea unor scenarii de funcţionare pentru mai multe unităţi de învăţământ – 15 au trecut în scenariul roşu, iar trei în galben.

Astfel, s-a aprobat trecerea în scenariul roşu pentru următoarele unităţi de învăţământ din Bucureşti:

* Colegiul Economic „Virgil Madgearu”

* Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”

* Şcoala Gimnazială „Pia Brătianu”

* Liceul Teoretic „George Călinescu”

* Şcoala Gimnazială nr. 56

* Liceul Teoretic „C. A. Rosetti

* Şcoala Gimnazială nr. 49

* Colegiul Economic „A. D. Xenopol”

* Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”

* Liceul Tehnologic „Elie Radu”

* Colegiul Naţional „Ion Creangă”

* Grădiniţa nr. 274

* Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”

* Şcoala Gimnazială Nr. 206

* Şcoala Gimnazială „Orizont”

S-a aprobat trecerea în scenariul galben de organizare şi desfăşurare a cursurilor în următoarele unităţi de învăţământ din Bucureşti: Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială nr. 129, Liceul Teoretic „Marin Preda”.

Ministerul Educaţiei – noi date privind desfăşurarea cursurilor: 930 de unităţi de învăţământ

Un număr de 930 de unităţi de învăţământ îşi desfăşoară cursurile în Scenariul 3 (online), iar 5.266 în Scenariul 2 (mixt), informează, joi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Potrivit MEC, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, joi, la ora 12,00, se înregistra următoarea situaţie:

* 11.460 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

* 5.266 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

* 930 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 (S3); implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

„Menţionăm că dintre cele 930 de unităţi aflate în această situaţie, 256 de unităţi de învăţământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 674 unităţi de învăţământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care funcţionează ori a infrastructurii şcolare/şcoli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, precizează MEC.

Consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ adoptă propunerile de scenarii şi, implicit, schimbarea acestora, în funcţie de analiza situaţiei epidemiologice efectuate de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, de infrastructura şi de resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

Potrivit MEC, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este rata incidenţei cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, mai afirmă sursa citată.