Exclusiv. Lucian Onea și Cerasela Răileanu, foști procurori ai “unității de elită” DNA Ploiești, s-au mai căpătuit cu un dosar penal

Exclusiv. Lucian Onea și Cerasela Răileanu, foști procurori ai “unității de elită” DNA Ploiești, s-au mai căpătuit cu un dosar penalCondamnare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Foștii procurori DNA, Lucian Onea și Cerasela Răileanu, au devenit celebri, alături de procurorul Mircea Negulescu, după ce au vrut să transforme secția teritorială DNA Ploiești în uitate de elită.

Ca să se afirme în fața fostei lor șefă, Laura Codruța Koveși, sau din ordinul acesteia, la DNA Ploiești au fost anchetați grei ai vremi, politicieni, oameni de afaceri, în general nume sonore ale vieții publice.

Mulți dintre cei trimiși în judecată de către acești procurori, dacă nu chiar toți, au fost achitați definitiv de instanțe. Dar numai câțiva au avut curajul să vorbească despre metodele de anchetă de la Ploiești. Și foarte puțini dintre ei au mers mai departe și au făcut plângeri la SIIJ, mai nou și la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General, urmașa SIIJ, pentru felul în care au fost anchetați de procurorii DNA Ploiești.

Ana Maria Pătru

Sursa foto: EVZ

Lucia Onea și Irina Socol, numitorul comun al dosarelor Anei Maria Pătru

Ana Maria Pătru, fosta șefă de la Autoritatea Electorală Centrală, este una dintre persoanele care a avut curajul să vorbească despre chinurile la care a fost supusă în timpul anchetei de la DNA Ploiești. Ea a avut 5 dosare penale instrumentate de procurorii Lucian Onea și Cerasela Răileanu. Toate au avut același obiect, aceleași acuzații, aceiași martori.

DNA putea constitui un singur dosar, dar procurorul Lucian Onea făcuse o pasiune pentru Ana Maria Pătru, fapt dezvăluit și în cartea “Cătușele Anei”, scrisă de avocata Eliza Ene Corbeanu, inspirată din fapte reale. Cert este că trei dintre aceste dosare au fost clasate, după căderea dinastiei Koveși din DNA, iar două au ajuns în instanță. Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv de Curtea de Apel București în dosarul principal, iar acum, pe rolul Tribunalului București, se judecă un ultim dosar, disjuns din cel în care a fost achitată.

Numitorul comun al acestor dosare nu a fost doar procurorul Onea ci și denunțătoarea Irina Socol, fosta șefă a Siveco România. Irina Socol a făcut zeci de denunțuri penale la DNA, în dorința de a scăpa de răspunderea penală. Cu toate acestea a făcut, până la urmă, vreo 3 ani de închisoare la Târgșor, pentru că, probabil, nu a reușit, prin denunțurile ei, să ducă la condamnarea celor vizați de DNA Ploiești.

Sursa foto: arhiva EVZ

Procurorii DNA, suspecți penal pentru numeroase infracțiui

În anul 2018, Secția Specială, SIIJ, a deschis primul dosar penal împotriva procurorilor Lucian Onea și Cerasela Răileanu, în urma plângerilor formulate de Ana Maria Pătru, șapte la număr. Este vorba despre dosarul 420/P/2018, în care Onea, Răileanu dar și Irina Socol și un specialist antifraudă, Marian Chiru, erau acuzație de către partea vătămată de numeroase fapte, cum ar fi, compromiterea intereselor justiției, cercetare abuzivă, supunerea la rele tratamente, abuz în serviciu, represiune nedreaptă, constituirea unui grup infracțional organizat, influențarea declarațiilor, asistență și reprezentare neloială, inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, distrugerea sau sustragerea de înscrisuri.

După doi ani de cercetări, Irina Socol a fost scoasă din dosar, dar Onea și Răileanu au fost făcuți suspecți. Conform Ordonanțelor din 6 Noiembrie 2020 și 28 Ianuarie 2012, Onea Lucian Gabriel a fost urmărit penal ca suspect, pentru abuz în serviciu, pentru clasificarea denunțurilor în baza cărora s-au format dosarele penale 308/P/2016 și 313/P2016 dar și pentru ascunderea înregistrării ambientale dintre denunțătoarea  Irina Socol și inculpata Ana Maria Pătru, pentru sustragerea sau distrugerea de probe, cercetare abuzivă și represiune nedreaptă. Cerasela Răileanu a fost urmărită penal, în calitate de suspect, pentru abuz în serviciu, pentru ascunderea înregistrării ambientale dintre Socol și Pătru, sustragerea sau distrugerea de probe, pentru cercetarea abuzivă și represiune nedreaptă.

Un dosar proaspăt pentru fostul șef al DNA Ploiești, “unitatea de elită”

Între timp, Secția Specială, SIIJ, s-a desființat, iar dosarele au fost preluate de noua secție din Parchetul General, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.. Cei doi foști procurori DNA, Onea și Răileanu, au fost chemați la audieri, în calitate de suspecți, le-au fost aduse la cunoștință acuzațiile și au dat declarații în prezența avocaților aleși. Însă problemele lor nu s-au terminat. Tocmai ce s-a mai deschis un dosar penal care îi vizează direct. Este vorba despre dosarul 244/P/2022, instrumentat tot de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General. Dosarul are la bază una dinte celelalte șapte plângeri penale pe care Ana Maria Pătru le-a făcut împotriva procurorilor Lucian Onea și Cerasela Răileanu, dar și împotriva Irinei Socol și a altor colaboratori ai acesteia care s-au prezentat, de-a lungul timpului, în calitate de martori pentru DNA Ploiești. Conform surselor mele, în noul dosar, acuzațiile sunt de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă și abuz în serviciu, iar dosarul va fi comasat  cu dosarul mai vechi, 420/P/2018, cel în care  Lucian Onea și Cerasela Răileanu sunt cercetați în calitate de suspecți. În ultimul dosar au început deja audierile, săptămâna trecută.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro