Medicul Lucian Duță, condamnat definitiv. Fostul șef al CNAS va sta la închisoare șase ani

Medicul Lucian Duță, condamnat definitiv. Fostul șef al CNAS va sta la închisoare șase ani Sursa: EVZ

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel București.

Lucian Duță va merge la închisoare, după ce o instanță de Curții de Apel București a decis să mențină condamnarea la șase ani de închisoare cu executare. Fostul șef al CNAS a fost trimis în judecată după ce a fost acuzat că a luat mită pentru implementarea cardului de sănătate, potrivit minutei de ședință.

Lucian Duțăa fost condamnat în primă instanță tot la 6 ani de închisoare. El a formulat în luna mai o cerere pe care a depus-o la Curtea de Apel București, în care solicită repunerea pe rol a procesului. Avocații fostului șef al CNAS au invocat decizia Curții Constituționale a României privind prescripția faptelor.

„...condamnă pe inculpatul Duţă Nicolae-Lucian la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (4 acte materiale)”, se arată în minuta publicată de judecători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile aduse lui Lucian Duță

În luna decembrie a anului 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Lucian Duță, fostul șef al CNAS, pentru luare de mită în formă continuată. El a fost acuat că ar fi primit 6,3 milioane de euro în mână sau într-un cont din Elveția, aparținând unei firme  off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), au arătat procurorii DNA. Procurorii au stabilt că Duţă ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont.

Banii i-ar fi încasat personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu. Suma reprezenta 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, mai multor firme din IT. Banii proveneau de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.

Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut acest comision de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate. Valoarea contractului a fost de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.

Radu Enache şi Irina Socol l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat, astfel că procurorii au putut instrumenta cazul împotriva sa.