Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV. Laura Georgescu va putea fi schimbată de la șefia CNA. CE prevede un proiect de lege PSD-PNL, depus la Parlament
EXCLUSIV. Laura Georgescu va putea fi schimbată de la șefia CNA. CE prevede un proiect de lege PSD-PNL, depus la Parlament

EXCLUSIV. Laura Georgescu va putea fi schimbată de la șefia CNA. CE prevede un proiect de lege PSD-PNL, depus la Parlament

Deputatul PNL, Gigel Știrbu, președinte al comisiei de cultură a Camerei Deputaților și senatorul PSD Georgică Severin au depus, ieri, un proiect de lege care prevede că respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage, de drept, demiterea din funcție a președintelui Consiliului.

Cei doi parlamentari amintesc, în expunerea de motive, că  mandatul membrilor CNA, inclusiv cel al preşedintelui, se întinde pe o durată de 6 ani, interval de timp în care pot surveni situaţii de blocaj instituţional, precum starea de conflict permanent înregistrată în ultimii ani în interiorul CNA, conflict derulat între unii dintre membrii săi şi preşedinte şi desfăşurat în spaţiul public.

"Pentru evitarea unor astfel de situaţii şi pentru eficientizarea controlului parlamentar asupra acestei autorităţi publice autonome, propunem modificarea articolului 20 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, în sensul introducerii componentei financiare în analiza raportului anual de activitate al CNA, precum şi a unei prevederi prin care respingerea raportului anual de activitate a CNA de către plenul Camerelor reunite să producă consecinţe juridice în ceea ce priveşte exercitarea managementului acestei autorităţi. Concret, respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate ar urma să atragă, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului. În această situaţie, Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte, iar preşedintele demis va rămâne membru al CNA, dar nu va mai putea fi reales în funcţie până la expirarea mandatului", susțin cei doi inițiatori.

Citiţi şi:

Georgică Severin, despre cererea de revocare a Laurei Georgescu de la CNA: Vom cere poziţia Comisiilor juridice

De ziua ei, Laura Georgescu rămâne fără sprijinul CNA. Şefa Consiliului: "Demersul este ilegal"

Şefa CNA cere daune morale de 12.000 de lei de la colegii din Consiliu

 

"Instituția este blocată și trebuie să găsim o soluție"
 

Proiectul urmează să intre în dezbatere în procedură de urgență, Camera Deputaților fiind cameră decizională. "CNA, în ultima vreme, este blocat. Acum două săptămâni, șapte membri au semnat o hotărâre în plenul Consiliului prin care îi retrăgeau sprijinul Laurei Georgescu. Reamintesc că Laura Georgescu a dat în judcată Consiliul, solicitând anularea Regulamentului de funcționare a Consiliului. Reamintesc, de asemenea, că jumătate din membrii  Consiliului fac drumuri la DNA în dosarul Laurei Georgescu. Instituția este blocată și trebuie să găsim o soluție", a declarat pentru EVZ , Gigel Știrbu.

Potrivit unor surse parlamentare, proiectul va avea susținere atât a PSD cât și a PNL, scopul fiind acela de schimbare a șefei CNA.

Citeşte AICI expunerea de motive

Citeşte AICI propunerea legislativă

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: