Exclusiv. Jumătate din populația lumii e de partea lui Putin?! Fostul șef SIE: „A împărțit globul în două” - Video

Exclusiv. Jumătate din populația lumii e de partea lui Putin?! Fostul șef SIE: „A împărțit globul în două” - Video

Fostul șef al Serviciului de Informații Externe, Cătălin Harnagea, a vorbit la podcastul România lui Cristache despre susținerea de care are parte Vladimir Putin din partea orientală, din Africa și din America de Sud.

„Ați văzut că în discursul lui Putin s-a referit la colonialismul occidental. Păi India, de exemplu, s-a apropiat de Rusia tocmai din cauza influențelor din India împotriva colonialismului. Țări din Africa, care s-au aliat și care au votat și în Organizația Națiunilor Unite și care a fost o politică sovietică de atragere, au fost țări care s-au luptat cu colonialismul occidental. Sigur că pentru noi sună desuet și arhaic. Dar pentru urechile indienilor, a indonezienilor, a thailandezilor, a trei sferturi din Africa, lucrurile astea sunt foarte apropiate.”, a explicat fostul șef SIE.

China, India și Brazilia s-au abținut la ONU

„Acum câteva zile s-a votat pentru o rezoluție împotriva alipirii în consiliul de securitate al ONU. Cei care s-au abținut au fost indienii, chinezii, Gabonul, fiindcă era la președinție și brazilienii. Păi, BRICS-ul, acea comunitate de țară emergente puternic în dezvoltare, compus din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cuprinde jumătate din populația lumii și un PIB de 25% din PIB-ul global. Dacă vedeți către cine s-a orientat Federația Rusă în privința exportului de materie primă, gaz, țiței, cărbune, exact către ăștia s-au dus. Pentru că acolo e consumul extrem de mare, la fel, opoziția față de Occident, în privința Indiei este așa cum este, în privința Chinei, a Braziliei, e așa cum este, așa că sigur că el a împărțit globul în două părți, printr-o comunicare și propagandă inteligentă. Prin martie, premierul Modi al Indiei, criticat și atacat de Washington, a spus că a făcut niște sondaje și că nu poate să fie altfel decât ceea ce gândesc cetățenii indieni, pentru că în sondajele lor reiese că totuși Federația Rusă are dreptate. Deci gândiți-vă ce propagandă a fost făcută acolo!”, a mai spus Cătălin Harnagea.

Pacea se joacă doar între Moscova și Washington?

Ne puteți urmări și pe Google News

„O singură șansă este ca Moscova și Washingtonul să aducă lucrurile la același numitor. Printr-o discuție, negociere, decât cele două țări pot face asta. Mai ales Washingtonul, trecând peste Berlin, Paris, Londra. Altă șansă nu e.”, e de părere fostul șef SIE.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro