Rușii aruncă armele. Peste 2.000 de apeluri la linia telefonică ucraineană dedicată militarilor care vor să se predea

Rușii aruncă armele. Peste 2.000 de apeluri la linia telefonică ucraineană dedicată militarilor care vor să se predea Sursa: Anton Brehov | Dreamstime.com

Ministerul Apărării de la Kiev a transmis că, în ultimele săptămâni, linia telefonică dedicată militarilor ruşi care vor să se predea a primit peste 2.000 de apeluri de la soldați ai Federației Ruse, care cer informații despre cum se pot preda ucrainenilor.

Reprezentantul serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, Andri Iusov, a menționat că, după contraofensiva de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov și după decretarea mobilizării în Rusia, proiectul „Vreau să trăiesc” (linie telefonică dedicată militarilor ruşi care vor să se predea, n.r.) a înregistrat un val de apeluri din partea rușilor.”

Au sunat nu numai militarii care se află acum pe teritoriul Ucrainei, ci și cei care tocmai au fost mobilizați și sunt încă pe teritoriul Federației Ruse, rude ale acestora chiar persoanele care presupun că pot fi mobilizate şi vor să afle anumite informații, pentru orice eventualitate”, a declarat Iusov, relatează Rador.

Potrivit acestuia, 100.000 de ruşi au primit ordine de încorporare în cadrul „mobilizării parțiale” anunţate de Moscova. Aceștia sunt trimiși în cele mai periculoase zone ale frontului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mobilizare fără ostași. Rusia face liste cu fugarii și lansează amenințări

Rusia întocmește liste cu persoanele care părăsesc țara în contextul decretului de mobilizare parțială și le-a sugerat acestora că mașinile lor ar putea fi confiscate.

prezent, întocmim liste cu toți cei care pleacă. Credeți că pleacă și nimeni nu vede cine a plecat, de ce a plecat?”, a declarat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, la o reuniune de miercuri a Camerei inferioare a Parlamentului rus, relatează Interfax.

El a adăugat, în fața parlamentarilor ruși, că mulți oameni și-au abandonat mașinile la graniță și că „trebuie să ne gândim, de asemenea, cui să dăm aceste mașini. Poate familiilor celor care au plecat să lupte. Asta ar fi corect”, a adăugat Volodin.

Frontex, agenția de frontieră a UE, a anunțat marți că 66.000 de ruși au intrat în blocul comunitar în ultimele șapte zile, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de săptămâna precedentă.

Însă mult mai mulți ruși s-au îndreptat către alți vecini ai Rusiei, din cauza faptului că UE le-a îngreunat obținerea vizelor la sfârșitul lunii august, iar unele dintre statele membre vecine Rusiei au luat măsuri și mai restrictive.