Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Focar de COVID-19 la Ministerul Culturii. Contacţii infestatului vin în continuare la serviciu
Exclusiv. Focar de COVID-19 la Ministerul Culturii. Contacţii infestatului vin în continuare la serviciu

Exclusiv. Focar de COVID-19 la Ministerul Culturii. Contacţii infestatului vin în continuare la serviciu

Deşi nu are prea multă carte, COVID – 19 a poposit şi la Ministerul Culturii. E drept, nu este pentru prima oară. Dar de data asta, lucrurile sunt grave, pentru că nu se iau nici un fel de măsuri.

DSP Bucureşti stă cu capul între urechi, în timp ce contacţii direcţi cu infestaţii vin în continuare liniştiţi la serviciu, în minister, fără să-i întrebe nimeni de sănătate, sau pleacă pe teren, să ducă COVID de Bucureşti şi în provincie.

În urmă cu mai bine de trei luni de zile, un angajat al ministerului a mai fost declarat pozitiv la test. Din fericire, nu lucra în birou decât cu o singură colegă. Colegă care, imediat ce a aflat verdictul testului, s-a autoizolat la domiciliu. Cazul nu a fost mediatizat.

De astă dată spuneam, lucurile sunt mult mai grave. O persoană cu funcţie cheie în minister, pe la care trec cam toate hârtiile şi cam tot ce mişcă în instituţie, a fost testată, iar testul a ieşit pozitiv. Are COVID.

În acest caz, nu mai este vorba doar de o singură colegă de birou. Ci de foarte mulţi angajaţi ai ministerului, care, prin natura relaţiilor de serviciu, trec cel puţin o dată pe zi prin acel birou.

Declarație în exclusivitate: „Nici de la DSP nu a venit nimeni”

Partea cea mai gravă este că angajaţii care au venit în contact direct cu persoana infestată, continuă să vină la minister ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nimeni de la DSP nu a venit să-i testeze. Nimeni nu i-a trimis acasă în izolare. Ba, mai mult, unii dintre ei au plecat şi pe teren, în provincie.

În legătură cu această situaţie, doamna Ana Marin, preşedinta sindicatului „Culturalia” ne-a declarat în exclusivitate: „Este adevărat că s-a înregistrat acest caz de infectare cu COVID la noi. Dar ceea ce este grav, este faptul că toţi cei care au venit în contact direct cu persoana respectivă, continuă să vină la serviciu, fără ca nimeni să-i testeze sau să-i trimită în izolare. Asta nu mai este inconştienţă. Este de-a dreptul o bătaie de joc la adresa celorlalţi colegi. Nici de la DSP nu a venit nimeni. Aşa că eu cred că în aceste condiţii, deşi nu sunt specialist, cazurile de infectare cu COVID la noi în instituţie se vor înmulţi. În timpul stării de urgenţă, am întrebat conducerea ministerului dacă se iau măsuri. Mi s-a răspuns în scris că, da. Pe cât posibil, se lucrează de acasă, se dau două măşti pe zi la personal şi sâmbăta, când nu este program, se face dezinfecţie.”

Din păcate, aceste măsuri s-au dovedit a fi insuficiente. Iar la Ministerul Culturii există acum un focar de COVID, care, din cauza inconştienţei, riscă să se extindă.

Situaţia focarului de COVID de la Ministerul Culturii este în evoluţie, aşa cum era de aşteptat, pentru că nu s-au luat nici un fel de măsuri de izolare a contacţilor primei persoane depistate cu COVID. Încă un funcţionar  a fost depistat pozitiv. Este vorba despre un consilier de la Serviciul legislație și relația cu Parlamentul, care a fost contact direct cu primul infectat. Consilierul infectat a intrat, la rândul lui, în legătură cu mai mulţi angajaţi ai instituţiei. Mai mult, unul dintre ei a şi plecat în deplasare la Timişoara.

Am contactat atât Biroul de presă al ministerului, cât şi cabinetul ministrului, pentru a avea un punct de vedere oficial asupra acestui aspect. Am primit următorul răspuns, cu puțin timp în urmă.

Ce spune Ministerul despre această situație

„Având în vedere solicitarea formulată telefonic, înregistrată sub nr. 287/BCDS/11.11.2020, vă comunicăm următoarele:

Secretarul General al Ministerului Culturii a fost testat pozitiv cu virusul Covid-19 în seara zilei de luni, 09.11.2020, zi în care acesta nu a fost prezent în cadrul instituției. Totodată, precizăm faptul că simptomele manifestate de către Secretarul General au apărut în weekend-ul din 7-8.11.2020.

Ca urmare a comunicării rezultatului pozitiv, conducerea Ministerului Culturii a dispus următoarele măsuri:

– în dimineața zilei de 10.11.2020, a fost anunțată Direcția de Sănătate Publică;

– s-a efectuat o cerere pentru nebulizarea spațiilor existente în sediul instituției.

Menționăm faptul că acest caz este unul singular la nivelul instituției noastre, iar, în momentul de față, niciun alt angajat al Ministerului Culturii nu este suspect de a fi infectat cu noul virus SARS-CoV-2. Totodată, precizăm faptul că, în cadrul instituției noastre, o parte din resursa umană își desfășoară activitatea în regim de telemuncă, iar în cazul angajaților care vin fizic la birou, programul este decalat.

Precizăm faptul că Secretarul General al Ministerului Culturii beneficiază de birou propriu în cadrul instituției, iar contacții acestuia au purtat mască în permanență și au păstrat distanțarea socială în orice interacțiune avută cu acesta.

Mai mult, începând din data de 26 februarie 2020, Ministerul Culturii a luat măsuri pentru  ca toate birourile și spațiile în care angajații ministerului își desfășoară activitatea să fie dezinfectate periodic.

Totodată, începând cu 9 martie 2020, Ministerul Culturii asigură zilnic spirt și două măști de protecție pentru personalul angajat care își desfășoară activitatea în cadrul instituției noastre, purtarea măștii de protecție fiind obligatorie în toate spațiile ministerului.

Precizăm faptul că în zilele de 12-13 noiembrie, Ministerul Culturii va fi închis pentru nebulizare, iar aparatul de lucru își va desfășura activitatea în regim de telemuncă”.