Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EvZ. Cad capete din MAI! Filmul evadării ucrainenilor din arestul IPJ Maramureș
EXCLUSIV EvZ. Cad capete din MAI! Filmul evadării ucrainenilor din arestul IPJ Maramureș

EXCLUSIV EvZ. Cad capete din MAI! Filmul evadării ucrainenilor din arestul IPJ Maramureș

Traficanții de persoane din Ucraina care au reușit să evadeze au fost prinși, dar incidentul a declanșat achete și cercetări interne care îi vizează pe polițiștii.

Cei doi ucraineni în vârstă de 21 de ani care au evadat ieri chiar de sub nasul polițiștilor care îi păzeau în arestul IPJ Maramureș intenționau să ajungă în țara lor natală. În orele scurse de la evadare, ei au reușit să parcurgă peste 40 de kilometri și să traverseze muntele Gutin.

Informațiile echipelor de căutare au făcut ca ucrainienii să fie capturați înainte de a trece ilegal frontiera.

Cazați în aceeași celulă a Centrului de reținere și arestare preventvă a IPJ Maramureș, cei doi tineri infractori au pus la cale planul evadării. Ferestra celulei în care se aflau doar ei s-a dovedit a fi drumul lor spre libertatea de care s-au bucurat mai puțin de 12 ore.

Surse judicare ne-au dezvăluit că ucraineni – arestați preventiv acum ceva mai bine de două săptămâni pentru trafic de persoane -, au forțat structura din termopan a geamului celulei și apoi au smuls gratiile.

Au rupt rama gamului și au au smuls gratiile ferestrei

”Totul s-a întâmplat pe durata nopții. Cei doi arestați. colegi de cameră, au distrus rama din termopan a ferestrei și apoi au forțat gratiile. Fără să fie auziți de polițiștii care îi păzeau, cei doi au reușit să se strecoare pe geam și să ajungă în curtea instituției. Apoi au sărit gardul unității de poliție care este vecin cu cel al unei case și au dispărut în oraș. Dispariția lor a fost observată abia la ora cinci dimineața, când cei doi trebuiau să intre în procedura de transport la Curtea de Apel Cluj”, ne-au explicat srse judiciare.

La mai puțin de 12 ore de la evadare, ucrainienii au fost capturați undeva la poalele muntelului Gutin, în zona istorică a Maramureșului. Reușiseră să treacă muntele cu intenția de a ajunge în Ucraina. Evadarea celor doi i-a băgat în anchetă pe toți polițiștii care s-au aflat în serviciu în acea noapte. Atât pe cei care lucrează în arest și păzesc celulele, cât și pe cei aflați la punctul de control al IPJ Maramureș, a căror obligație este să se asigure, la diferite intervale de timp, că totul este în regulă în unitate.

Procurorii maramureșeni cercetează evadarea ucrainienilor

”Trebuie stabilit cum s-a putut ca cei doi ucrainieni să distrugă rama din termopan a ferestrei și gratiile din exteriorul geamului fără ca polițiștii care îi păzesc să nu îi audă. În urma anchetei interne declanșată de șefii de la IPJ Maramureș, dar și a audierilor de la Parchet, vom stabili când au fost arestații verificați ultima oară pe timpul nopții, fie prin vizetă, fie prin strigare.

Cu toate că e puțin probabil ca cineva să-i fi verificat atâta vreme cât dispariția lor a fost observată abia dimineață. La fel de important este și cum au reușit ucrainienii să travrseze curtea IPJ Maramureș fără să fi fost văzuți de poilițiștii aflați în serviciu. Acum, anchetatorii vizionează toate imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale inspectoratului, dar și ale arestului”, au mai adăugat sursele citate.

Cazul evadării este acum pe masa procurorilor de la Tribualul de pe lângă Judecătoria Maramureș. Arestul a fost renovat recent motiv pentru care distrugerea cu atâta ușurință a ferestrei și a gratiilor ridică problema gradului de siguranță ppe care îl oferă materialele fololosite și felul în care au fost îmbinate.

După capturare, ucrainienii au fost reincarcerați în arestul IPJ Maramureș, însă acum ușile celulelor în
care au fost închiși, de astă dată separat, sunt supravegheate non-stop, ne-au mai spus sursele citate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: