Evenimentul Zilei > EVZ Special > Viața bate filmul! Evadare fără precedent dintr-o închisoare din Paraguay
Viața bate filmul! Evadare fără precedent dintr-o închisoare din Paraguay

Viața bate filmul! Evadare fără precedent dintr-o închisoare din Paraguay

O sută de deţinuţi extrem de periculoși, membri ai celei mai mari bande de traficanţi de arme şi droguri din Brazilia, au evadat duminică dintr-o închisoare din Paraguay printr-un tunel

Aproximativ o sută de prizonieri paraguaieni și brazilieni, majoritatea lor membri ai organizației Primer Comando de la Capital (PCC), au evadat chiar de sub nasul gardienilor, exact ca în filme. Elena Andrada, purtătoarea de cuvânt a poliției din Paraguay, citată de AFP a declarat că evadarea din închisoarea Pedro Juan Caballero, situată la granița cu Brazilia, a avut loc duminică dimineață. Andrada a mai spus că evadarea a fost făcută printr-un tunel: „Au construit un tunel aşa cum se poate vedea în filme, cu iluminare interioară, pornind de la instalaţiile sanitare ale închisorii.”

Poliția acest caz, în care se bănuiește că evadații s-au bucurat de complicitatea gardienilor.  „Sunt doar 25 de metri între tunel şi cel mai apropiat gardian”, a dezvăluit Elena Andrada. „Săparea tunelului este o muncă de câteva săptămâni. Este evident că personalul ştia şi nu a făcut nimic”, a declarat și ministrul justiţiei, Cecilia Perez, în declaraţii de presă referitoare la tunel.

Urmările acestei evadări au fost drastice. Autorităţile au anunţat demiterea directorului unităţii penitenciare, precum şi arestarea a zeci de gardieni. „Există o puternică suspiciune că funcţionarii care lucrează în închisoare au fost implicaţi într-un sistem de corupţie”, a spus ministrul justiţiei, adăugând că fugarii, dintre care 92 au fost număraţi până acum, sunt „extrem de periculoşi”, potrivit Agerpres.

Printre evadați sunt și indivizi care au participat la un masacru între bande rivale la închisoarea San Pedro, la 16 iunie 2019, când zece prizonieri au fost decapitaţi, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliției, Elena Andrada.

Cinci autoutilitare cu care au fugit o parte dintre evadaţi au fost găsite incendiate la Ponta Pora, pe partea braziliană a zonei de frontieră, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Oraşul paraguayan Pedro Juan Caballero este separat de Ponta Pora de un bulevard învecinat.