Exclusiv. Doctorul Adrian Florin Secureanu, trimis în judecată pentru delapidarea bugetului spitalului Malaxa, a strâns de gât un jurnalist în fața Tribunalului București

Exclusiv. Doctorul Adrian Florin Secureanu, trimis în judecată pentru delapidarea bugetului spitalului Malaxa, a strâns de gât un jurnalist în fața Tribunalului București

Doctorul Adrian Florin Secureanu, fost director al spitalului Malaxa din București, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru delapidare și luare de mită, iar doi apropiați ai lui, foști directori ai spitalului, pentru complicitate la faptele fostului lor șef. Dosarul 3252 s-a format încă din anul 2018 la Tribunalul București, însă , prin diferite tertipuri, inculpații au reușit amânarea încheierii cercetării judecătorești.

Inițial, dosarul a revenit judecătorului Petre Bădița, însă acesta a formulat cerere de abținere după câteva termene. Acum, dosarul este judecat de magistratul Vlad Andriescu, însă nici acesta nu dă semne că s-ar grăbi să dea o soluție. Strategia apărătorilor lui Secureanu este de a lungii procesul până la împlinirea termenului de prescripție. Această strategie este făcută de fosta judecătoare Mihaela Stănculescu, cea care îi este alături lui Secureanu încă de pe vremea când acesta era managerul spitalului Malaxa.

Stănculescu, după ce s-a pensionat, a fost consiliera juridică a lui Secureanu la spital, iar fiica acesteia este una dintre avocatele doctorului, alături de maestrul Dan Voinea, fostul general, procuror militar din dosarele Revoluției și Mineriadei. Luni a fost un nou termen din dosar, iar la intrarea în clădirea Tribunalului București, pe Secureanu l-a lăsat nervii și a strâns de gât un jurnalist.

secureanu

Ne puteți urmări și pe Google News

O fostă judecătoare face strategia

Strategia fostei judecătoare Mihaela Stănculescu, în prezent sfătuitor de avocați,  este de a lungi procesul până la prescripție. De mai multe termene, aceasta își instruiește fiica pe culoarele tribunalului, despre cum să vină la fiecare termen cu noi propuneri de probe, în așa fel încât să primească termene noi fără ca judecătorul să apuce să finalizeze cercetarea judecătorească. Am asistat personal la o astfel de „instruire”, acum câteva termene. Recunosc, nu m-a lăsat inima și am deschis reportofonul.

La vremea aceea, m-a văzut că stau nefiresc de aproape de ei pe culoarul tribunalului și a venit direct la mine să mă întrebe cine m-a trimis. A venit și doctorul Secureanu care m-a întrebat direct dacă m-au trimis generalii, că le este frică de el că îi va distruge. Dacă nu știam că este medic, fost director de spital, aș fi jurat că fură curent sau dă bună dimineața furnicilor din bucătărie.

M-am abținut să îi zgândăresc, la acel moment, însă ceva mai târziu, când eram invitat la emisiunea Culisele Statului Paralel, la Realitatea Tv, a sunat în regie doamna Stănculescu și a spus că a vorbit cu mine ca să fie invitată în emisiune. Lucru total neadevărat, mai ales că nu eu fac invitațiile în acea emisiune. Am prezentat acest mic aspect mai mult pentru a vă face să înțelegeți cam care este abordarea acestei echipe.

Micul Ceaușescu de la spitalul Malaxa

Nu obișnuiesc să prezint personajele din textele mele, însă doctorul Adrian Florin Secureanu merită măcar un scurt capitol de prezentare. Omul, pe vremea când era director al spitalului Malaxa, se credea un mic Ceaușescu. Toată lumea știe despre apartenența lui Secureanu la Masonerie și pe la alte ordine, precum Templierii sau el mai știe unde.

Acestea sunt opțiuni ale omului, care se țin cel puțin discrete dacă nu chiar secrete. Însă doctorul Secureanu își făcuse biroul de director ca pe un templu masonic. Avea însemne masonice de la intrarea în birou până în baie. Triunghiuri cu Ochiul Atotvăzător, echere și compasuri, săbiile lui Solomon încrucișate și altele. Cine venea la el era primit cu mâna la inimă, cu saluturi rituale și alte saluturi masonice. În lumea normală era considerat un excentric în timp ce în lumea masonică era tratat ca un bufon al regelui.

Secureanu a strâns de gât un jurnalist 

La termenul de luni, s-a întâmplat ceva ce de mult nu se mai întâmplă în România. În fața Tribunalului București, Secureanu era așteptat de trei jurnaliști și de eternul protestatar Marian “Ceaușescu”. Eu și Diana, colega de la Radio România, stăteam mai departe, Ionuț Mureșan, fostul coleg de la Evenimentul Zilei, în prezent jurnalist la Ziare.com, a rămas cu Marian „Ceaușescu” în apropierea intrării.

Când a apărut echipa lui Secureanu, Marian s-a dus să vorbească, în stilul caracteristic, cu doctorul. Acesta a încercat să-l îmbrâncească pe scări și au avut un schimb de replici. După care, în fața intrării, a fost abordat de Ionuț. Secureanu l-a prins de gat, în procedeul “cravată” sau “cravașcă” sau cum îi mai spuneam noi în copilărie atunci când apucai adversarul de gât în unghiul antebrațului și îl strângeai până îi ieșeau ochii din cap.

Așa l-a prins Secureanu pe jurnalistul Ionuț Mureșan. Și l-a tras după el până la intrare, după care i-a dat drumu și a vrut să-l lovească cu ușa masivă, metalică. Gestul a fost observat inclusiv de jandarmii de la interiorul clădirii, care nu au înțeles dacă a fost un gest violent sau amical. A fost atât de amical încât colegului jurnalist i-a rămas o urmă roșie pe gât. Secureanu nu s-a oprit aici. În sală, în timpul procesului, s-a întors spre Marian „Ceaușescu” și i-a spus, “de mâine ești un om terminat”. Am fost acolo, la 30 de centimetri de cei doi și am auzit cu urechile mele.

 Avocații apărării ar fi vrut  un nou termen

Ședința în sine, a judecării cauzei în dosarul lui Adrian Secureanu, nu a fost ceva spectaculoasă. Cu excepția intervenției procurorului DNA de ședință, care a cerut schimbarea încadrărilor, de la fapte mai ușoare, la fapte mai grave. A cerut schimbarea încadrării pentru faptele doctorului Secureanu, de la delapidare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, iar unuia dintre inculpați i-a cerut și fapta de spălare de bani.

Avocații apărării au cerut, conform indicațiilor fostei judecătoare, Mihaela Stănculescu, noi probe cu înscrisuri. De fapt, în prima fază a discuțiilor, avocații apărării au cerut suspendarea procesului până la dezlegarea unor probleme de drept din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții Constituționale, cea privind prescripția.

Procurorul și avocata spitalului Malaxa, pentru că în sfârșit, partea civilă, cea prejudiciată, a fost prezentă la proces, au cerut continuarea procesului, pe motiv că doar o faptă a doctorului ar putea să se fi prescris și că indiferent de decizia Înaltei Curți, sunt alte fapte care trebuie judecate. Judecătorul Vlad Andriescu a decis să meargă mai departe cu procesul. A motivat că nu se știe când va veni delegarea unor probleme de drept de la Înalta Curte și care va fi decizia, așa că procesul trebuie să meargă la departe.

Pe CD sau pe stick de memorie, marea dilemă

Ședința a început cu discuțiile pe tema unor cereri ale apărării privind copia audio a unei ședințe mai vechi. Judecătorul a vrut să știe motivarea cereri. Apărarea a răspuns că așa dorește, pentru alte formulări de cereri. După care care a urmat o discuție despre suportul tehnic, dacă să fie CD sau stick. În final, judecătorul a decis să fie un stick de memorie.

A urmat o nouă dispută, pe tema unor probe depuse la dosar. În timp ce avocații apărării au susținut că anumite documente nu au putut fi studiate pentru că nu se aflau la dosar, avocata spitalului Malaxa a susținut că acele documente sunt la dosar și ea le-a citit. Avocatul care îl reprezintă pe unul dintre cei doi foști directori de la Malaxa,  inculpați în dosar, a susținut că nu poate să prezinte concluzii deoarece nu a citit ultimele probe depuse la dosar și că urmează doar să-și de cu părere. S-a cerut un nou termen de către avocații apărării. Inițial judecătorul s-a codit însă, după intervenția procurorului de ședință, a decisă să acorde un termen nou.

DNA a cerut alte încadrări, mai grele

Junecâtoru, fiind în asentimentul avocaților apărării, care au adus de la termen la termen fel de fel de alte probe și înscrisuri, a decis că este nevoie de un nou termen. Dar, în final, procurorul DNA a dat o lovitură inculpaților. A cerut schimbarea încadrărilor celor judecați. De la infracțiuni simple la infracțiuni cu consecințe deosebit de grave.

Cu alte cuvinte, parchetul a cerut majorarea pedepselor pentru inculpați. M-am uitat la Secureanu, care era în fața mea. A devenit agitat. Când și-a pus mâna pe spătarul băncii, i-am văzut unghiile de la  mână. Unghii lungi, care le-ar face invidioase pe multe dive. Lăcuite și pilite, dar foarte murdare, sub unghii. 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro