Exclusiv. Dezvăluiri din spatele ușilor închise. Orban, Barna, Cioloș, Hunor ori sprijină reforma lui Cîțu, ori mor împreună

Exclusiv. Dezvăluiri din spatele ușilor închise. Orban, Barna, Cioloș, Hunor ori sprijină reforma lui Cîțu, ori mor împreună

Florin Cîțu este hotărât să facă reforme. Se va debarasa de managerii analfabeți de la stat și de „mâțele politice” pe care le bagă în sac și le zgâlțâie.

Exclusiv. Dezvăluiri din spatele ușilor închise. Orban, Barna, Cioloș, Hunor ori sprijină reforma lui Cîțu, ori mor împreună

Klaus Iohannis îl susține ferm pe premier. I-a băgat în priză de toți.

Orban, Barna, Cioloș și Hunor trebuie să îl susțină pe Cîțu. Dacă nu o fac, se scufundă. Ori merg împreună și au succes, ori mor împreună.

Dacă lui Vlad Voiculescu i se va dovedi oficial impostura, va fi dat afară din Guvern și va pleca cu tot cu PLUS.

Sunt câteva previziuni asupra realităților în curs din România prezentate de sociologul Bruno Ștefan într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Ada Meseșan: Avem de traversat un an greu, grevat de criza economică care a lovit dur mediul de afaceri. Avem un sistem bugetar supradimensionat, dar și sindicaliști agresivi care nu știu decât să ceară bani. Și avem partide care sunt mai atente la agenda politică decât la agenda națională. Cum procedăm? Va reuși premierul Cîțu să-și impună bugetul și reformele cu care vrea să relanseze economia?

Căruța foarte grea este trasă de calul foarte slab

Bruno Ștefan: Va reuși. Își va impune și bugetul, așa cum l-a proiectat, și deficitul de 7,16% din PIB. Premierul știe că nu mai pot fi finanțate activitățile nerentabile ale statului. Socialismul care a guvernat atâția ani în România a răsturnat normalitatea și am ajuns în situația din prezent când căruța foarte grea este trasă de calul foarte slab. Soluția premierului este simplă: restructurare și evaluarea periodică a administrației. Are mult de tăiat, dar o va face.

El trebuie să bage banii în domeniile rentabile. Avem de ani de zile foarte mulți bani de absorbit din fondurile europene, dar nu avem în instituțiile statului specialiști care să întocmească proiecte pe baza cărora România să primească acești bani.

Lipitori de afișe și neveste de securiști, “experții” în proiecte europene

Vă dau exemple de “specialiști” propășiti de prea mulți ani prin instituții. Lipitori de afișe electorale puși șefi pe derulare de proiecte europene. Și au derulat zero. Pentru că nu știau. Sau neveste de securiști aflate de 15-20 de ani în funcții în care trebuiau să facă proiecte și nu au făcut nimic. Habar nu aveau să facă. Astfel, instituțiile au rămas să consume bani doar din bugetul de stat în loc să facă ce le cere piața. Până acum, pentru instituții și angajații lor, piața a fost doar bugetul public alimentat prioritar de mediul de afaceri.

A.M.: Și credeți că premierul va da afară acești clienți politici, favoriți sau atârnători, cum s-or numi ei? Va scutura instituțiile?

Bruno Ștefan: Da. Când Florin Cîțu va porni restructurările va profita ca să se debaraseze de cei necalificați. Și sunt foarte mulți. Realitatea este aceasta: managerii instituțiilor de stat, începând de multe de ori de la ministru până la ultimul responsabil, sunt necalificați pentru conceperea de proiecte cu care să absoarbă bani europeni, sunt analfabeți în management. Ei cred că asta se învață la locul de muncă. Greșit! Trebuie să fii profesionalizat în acest domeniu. Și atunci, decât să tai frunze la câini, închiriezi specialiști care să conceapă aceste proiecte care să aducă fonduri europene.

România are nevoie de un Proiect de Țară

Bruno Ștefan: Altă soluție. Strategică. Crearea Proiectului de Țară. Unde vrem să ajungă țara peste X ani? Dacă nu avem experți pentru acest nivel, îi aducem de afară. Asta se numește management strategic. Am mai avut experiențe de acest fel în România, specialiști de la marile Universități din Vest, de exemplu de la Harvard, care au produs acest tip de proiect. În anul 2008, specialiști la acest nivel de performanță au fost chemați în România să facă o evaluare și un proiect. Aceștia i-au spus premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, ce trebuie să facă, ce perspective economice mondiale se pot petrece, dar și că dacă nu aplică proiectul, România se va scufunda. Dar Tăriceanu nu a ascultat. Și a venit criza economică care, să vezi mirare, ne-a scufundat.

A.M.: Se mișcă totuși pe undeva, ceva? Chiar totul este înțepenit? Sunteți și sociolog, și scriitor, și profesor universitar la Universitatea ”Politehnica” din București. Aveți o privire de ansamblu, dar și o percepție a detaliului.

Este o revoluție, este ca un tsunami care poate schimba tot

Bruno Ștefan: Da! Lucrurile au început de curând să se miște. Cel puțin în sistemul universitar unde lucrez eu, dar și în sistemul de educație, în general. Cu bucurie vă spun că asist la o revoluție. Mi-au confirmat asta și alți colegi de ai mei din alte zone. S-a dat drumul în forță la crearea de proiecte europene. Este ca un tsunami care poate schimba tot, în toate instituțiile de educație. Este un volum foarte mare de lucru care implică un efort deosebit, dar s-a dat drumul. Deci, se poate!

A.M.: De ce îi cheamă frecvent președintele Iohannis pe miniștrii, dar și pe liderii coaliției de guvernare la ședințe la Cotroceni?

Bruno Ștefan: Ca să-i bage în priză. Și i-a băgat. Și nu a fost vorba numai despre bani, ci despre o reașezare a activităților, o prioritizare a lor. Cu un premier ca Florin Cîțu, miniștrii și liderii coaliției nu mai au timp de comodități. Cîțu are tipul de gândire din mediul privat. Eficient și fără pierdere de timp.

Florin Cîțu a băgat într-un sac mâțele politice și le zguduie

Bruno Ștefan: Urmează o mare mișcare de trupe în instituțiile statului. Persoanele care nu știu să facă proiecte europene,angajați indolenți și cu aere de suficiență sau angajate preocupate doar să-și arate picioarele și hainele vor fi zburați. Aproape tot aparatul de stat este dependent de partide și aproape toți angajații au fost încadrați cu pile. Acum se vor ridica în sfârșit specialiștii care știu să lucreze proiecte europene și care au fost ignorați. Iar clientela de partid va fi băgată în priză.

Știți ce face Cîțu? A băgat într-un sac toate aceste mâțe politice și le mai dă câte un bici. Mâțele, se zgârie între ele. Cîțu agită sacul și când îl deschide, scoate câte o mâță mai jumulită și o aruncă. Le ia pe rând. Așa trebuie să facă. Să nu mai lase mâțele se toarcă. Mâțele vor învăța, până la urmă, să prindă șoareci, adică să muncească, nu să stea doar la tors. Care nu, pleacă. Acesta este aparatul funcționăresc. Trebuie pus în mediul concurențial, nu să toarcă pe soba bugetară alimentată de mediul privat.

A.M.: Mâțele din sac au protectori politici. Zgârie și mâțele, zgârie și protectorii lor. Care vor fi urmările, cine va câștiga?

Sistemul se pregătește de contra-reacție la reforme

Bruno Ștefan: Cu siguranță că vor fi reacții negative la adresa premierului. El le ia confortul și comoditatea, iar ei se vor simți agresați și-și vor ascuți ghearele. Așa a pățit fostul președinte Traian Băsescu atunci când a vrut să facă reforma administrativ-teritorială a României. Sistemul l-a respins agresiv. Eu îl văd pe Florin Cîțu cu vână acum. Știți de ce? Pentru că vine din privat, nu cunoaște foarte bine practicile statului. Vom asista la reacții sociale nervoase și nu doar din partea sindicaliștilor sau a angajaților. Vedeți ce se întâmplă acum în Valea Jiului. Este un fenomen social pe care s-a cățărat cinic senatoarea Șoșoacă. Va urma o reacție dură a statului la intențiile lui Câțu. Dar îl văd rezistând.

A.M.: Premierul Florin Câțu nu este un haiduc singuratic. Are oameni sau instituții care să îi sprijine intențiile?

Bruno Ștefan: Președintele Iohannis va fi cu totul alături de Cîțu. Ca o structură atât de osificată să se supună reformei, ne trebuie un Proiect de Țară. Am avut un Proiect de Țară semnat în anul 1999 de premierul Radu Vasile, de aderare la Uniunea Europeană, proiect care s-a încheiat pe 1 ianuarie 2007 când România a devenit membră a UE. După aceea, ne-am odihnit. Nu am mai avut un alt Proiect de Țară. Klaus Iohannis merge pe o continuare a proiectului de atunci, pe o integrare mai puternică, tot mai accelerată în UE. De asta este aliatul premierului.

A.M.: Ce fac colegii de la PNL și partenerii de coaliție ai lui Cîțu? Ce fac Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor? Nu par dispuși la reforme rapide, usturătoare dar necesare.

Vlad Voiculescu va pleca din Guvern cu tot cu PLUS din cauza diplomei

Bruno Ștefan: Dacă Orban, Barna, Cioloș, Hunor nu îl susțin, se scufundă cu totul. Nu au încotro. Ori merg împreună și au succes, ori mor împreună. Sunt obligați să meargă în această direcție, de reforme și de restructurări masive ale statului.

Cadența partidelor din coaliție va fi însă diferită. PLUS cred că se va scufunda. Mă aștept să fie expulzat de la guvernare din cauza lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Dacă se probează impostura lui Vlad Voiculescu, acesta va pleca din Guvern cu tot cu PLUS. Este o problemă urâtă aceasta privind diploma ministrului Sănătății. Devine o problemă a întregului Guvern. Ei trebuie să o rezolve cumva.

CITIȚI ȘI: Exclusiv EVZ. Orban și Barna acceptă posibila reducere a unor sporuri. Hunor cere să rămână neatinse în acest an

Vlad Voiculescu s-a ales cu o plângere penală la DNA din cauza studiilor controversate