Exclusiv. Cum se face, de fapt, regularizarea facturii. Avertismentul expertului în energie Dian Popescu: Va fi dezastru! Video

Exclusiv. Cum se face, de fapt, regularizarea facturii. Avertismentul expertului în energie Dian Popescu: Va fi dezastru! Video Sursa foto: Arhiva EVZ

Au început să vină facturi de regularizare la curent și la gaze. Filosoful Mihai Șora are de plată 6000 de lei la Enel, actorul Marius Manole peste 7000 de lei, iar scriitorul și politicianul Varujan Vosganian s-a trezit cu o factură de regularizare la gaze de 4700 de lei. Prezent în studioul EVZ_Capital, liberalul Dian Popescu, expert în energie, a dezvăluit cauzele degringoladei

Cazurile unor oameni cu grad mare de notorietate, ca Mihai Șora, Marius Manole sau Varujan Vosganian sunt vizibile în spațiul public, dar sunt mii de alte situații cu sume de plată exorbitante atât pentru persoane fizice cât și pentru firme. Ce soluții au românii?

România și-a pierdut statutul de producător

Jurnaliștii Dan Andronic și Robert Turcescu alături de expertul în energie Dian Popescu au căutat să facă lumină în cazul atât de bizar al facturilor la energie, care le dă frisoane românilor. Cine pe cine înșală, de fapt? Liberalul a explicat pe larg complexul de cauze care a dus la haosul survenit odată cu liberalizarea pieței de energie. Acesta a reamintit că în toamna trecută, tot în studioul EVZ-Capital, a avertizat că va fi  o iarnă cumplită pentru mulți români din cauza facturilor la energie.

Așa cum semnala politicianul liberal la momentul respectiv, principalul beneficiar al profiturilor uriașe pe care le fac principalii jucători - majoritatea companii de stat - din piața de energie pe seama facturilor românilor, este chiar statul. Dezastrul a pornit de la închiderea capacităților de producție, a subliniat expertul, care a adus în discuție și situația periculoasă a Hidroelectrica, devenită și furnizor și distribuitor de energie, ducând practic la dezechilibrarea pieței.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noaptea ca hoții! Statul a dat o ordonanță cu dedicație

Fără îndoială, statul mai putea amâna liberalizarea pieței, a afirmat Dian Popescu în podcastul EVZ Play de luni, însă haosul care a urmat arată clar că a reglementat piața „cu dedicație".

Dian Popescu

„Tot haosul vine din ordonanța din noiembrie 2021. Toți din piața de energie știau ce urmează. Cu ordonanțele (n.r. - emiterea mai multor ordonanțe în interval foarte scurt de timp în ultimul an) arată că ai o problemă ca guvern. Au făcut-o  într-o noapte, în laboratoare, fără să se consulte cu nimeni, Enel,  furnizori, ANRE", a ținut să reamintească invitatul. „Peste un an va fi un dezastru (...) Țara e într-o găleată, ar trebui ca profesioniștii să ia decizii", a completat acesta.

Popescu: Distribuitorii să răspundă în fața ANRE de ce nu citesc contorul

Cetățenilor care reclamă facturi foarte mari odată cu regularizarea, expertul în energie le recomandă să efectueze citirea contorului la 3 luni pentru a nu se trezi că trebuie să plătească sume uriașe. Deși recunoaște că distribuitorul are obligația să citească contorul abonaților o dată la 3 luni, expertul avertizează că pe teren există deficit de personal, deci românii nu trebuie să se bazeze pe distribuitor.

„Contorul e al distribuției, nu e al tău personal (...) Ai responsabilitate să citești contorul la 3 luni, nu la doi ani! Înseamnă că doi ani ai folosit banii mei. Distribuitorii trebuie să răspundă în fața ANRE de ce nu citesc contorul.

sursa: Arhiva EVZ

Noua OUG ia ca bază de calcul media de consum într-un an atipic

Pe de altă parte, Robert  Turcescu a remarcat că statul aplică o măsură foarte bizară în ordonanța cea mai recentă, care impune media consumului de energie pe anul 2021, când a fost un consum ieșit din comun, fiind vorba de al doilea an de pandemie. „Nivelul normal de consum casnic e cel de dinainte de  pandemie, din 2019", a observat moderatorul.

În acest context, Dian  Popescu a precizat că o altă cauză a facturilor uriașe care îi așteaptă pe români este acela că distribuitorii nu sunt pregătiți pentru modificările repetate făcute de guvernanți într-un timp foarte scurt și încearcă să improvizeze printr-o medie a consumului pe ultimii doi ani.

În opinia jurnalistului Dan Andronic, faptul evident că statul nu e în stare să le explice cetățenilor săi toată criza survenită în energie, cu atât mai puțin să ofere ajutor așa cum ar fi normal într-un stat democratic, este o dovadă că avem de-a face cu „un stat eșuat".

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro