Exclusiv. Cât de vinovați sunt medicii români pentru tradiționalul plic? Renumit chirurg dezvăluie adevărul. Video

Exclusiv. Cât de vinovați sunt medicii români pentru tradiționalul plic? Renumit chirurg dezvăluie adevărul. Video Medici români.Sursa foto: Dreamstime

A da plicul către medicul de care depinde sănătatea și în unele cazuri chiar viața pacientului este o cutumă la români. Deși în ultimii ani salariile medicilor au fost aliniate celor de afară, obiceiul șpăgii nu a dispărut. Cine se face vinovat, medicul sau pacientul, de acest nărav românesc?

Chirurgul prof. dr. Mircea Beuran este un reper incontestabil al lumii medicale. Performanțele sale din sala de operație, precum și nenumărații pacienți cărora le-a redat sănătatea vorbesc despre recunoașterea sa atât în cadrul breslei (are inclusiv titlul de profesor emerit, dar și numeroase alte distincții prestigioase), cât și în rândul pacienților, cei care confirmă statutul său de medic căutat.

Dr. Beuran a efectuat peste 30.000 de operații

Mărturisește că are la activ cel puțin 30.000 de operații, bornă de la atingerea căreia a refuzat să mai numere intervențiile chirurgicale efectuate.

Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în podcastul Contrapunct a admis că au existat multe situații, în perioada în care nu a mai putut opera, când bolnavii pe care îi îngrijea au refuzat să se opereze cu alt chirurg. Se consideră, de altfel, un om care a învins sistemul, căci cercetarea penală și civilă la care a fost forțat s-a încheiat cu infirmarea acuzațiilor care i s-au adus, reluându-și astfel activitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Provocat de jurnaliștii EVZ să comenteze dacă mai există practica plicului și cine este de vină, medicul Mircea Beuran a remarcat că, din păcate, încă mai există colegi de breaslă, puâini ce-i drept, care cultivă acest obicei inexistent în țările civilizate.

Viziunea plicului se preia de la unu, doi doctori care n-au bun simț"

„N-aș vrea să aduc un exemplu pe care l-am primit de afară, dar vreau să vă spun că viziunea plicului nu e cultivată de doctori, ci se preia de la unul, doi, trei doctori care n-au unitatea de măsură a bunului simț și condiționează actul chirurgical, actul medical, Dar vă spun cu sinceritate că atitudinea pacientului totdeauna este spre o anumită recunoaștere. Ministrul Sănătății a spus un buchet de flori, o ciocolată. Pacienții la ora actuală nici buchetul, nici ciocolata nu mai au cu taxe, cu cheltuieli", a afirmat dr. Beuran în studioul EVZ-Capital.

În aceeași emisiune, Mircea Beuran a apreciat că în România s-au făcut progrese remarcabile în medicină, atât la nivelul echipamentelor și tehnicilor de ultimă generație („Tehnologiile de astăzi duc chirurgul până la nivel de moleculă"), cât și al pregătirii medicale. Din păcate însă, deși sunt fonduri de la buget, România nu este pregătită încă pregătită pentru marile centre regionale, așa cum există în Occident, a mai observat invitatul.