Dosarul „Stent”. De ce nu dau doi bani pe ce zic procurorii, fie oficial, fie „pe surse”
- Mirel Curea
- 20 februarie 2023, 08:41
Zilele trecute, în baza unor comunicate de presă ale Parchetului General, dar mai ales „pe surse” - ah, ce mult ador eu „pesuresele” astea! - jurnaliștii au putut afla mai întâi că niște doctorii au luat niște stenturi de la niște morți și dr. Dan Tesloianu, de la spitalul ieșean Sf. Spiridon, le-a montat unor vii. „Pe surse”, așa și-au anunțat procurorii oamenii din media. La început, apoi au schimbat-o, atunci când și-au dat seama că este o prostie. Pe mine m-a umflat râsul din prima. Din câteva principale motive. Primul, știam ce este ăla un stent, al doilea, suntem în plin sezon de tras sfori în vederea numirii noilor șefilor de parchete, trei, pentru că nu dau doi bani pe comunicatele parchetelor și pe ceea ce dau procurorii „pe surse” presei. În fața acestor tipuri de informații, nu am altă reacție decât să mă întreb ce au de manevrat sau de ascuns. Acum, să (mă) explic.
Primul motiv, povestea cu stenturile: una ridicolă, de la prima citire. Nu pentru că aș fi vreun cardiolog priceput la așa ceva, ci pentru am văzut cândva un stent și am înțeles pe ce principiu funcționează. Ei bine, stentul ăsta este un dispozitiv cilindric, fabricat dintr-un aliaj special, care se plasează în interiorul unei artere îngustate, cu scopul optimizării fluxului sanguin. Acest dispozitiv cu proprietăți elastice, de arc, odată plasat în locul cu pricina, este destins pentru a exercita împingerea menită să mărească diametrul arterei, iar această împingere este ireversibilă. Asta înseamnă că dispozitivul odată decomprimat nu mai poate fi recomprimat în forma inițială, adică, este imposibilă refolosirea lui.
Dar sună bine, nu este așa? Sigur că sună, la fel de bine cum a sunat și informația dată de procurori, în anul 2016, tot pe surse, potrivit căreia prof. dr. Gheorghe Burnei i-ar fi fost găsite, la percheziție, oase de copil depozitate în frigiderul din cabinetul său. Afirmația s-a dovedit a fi falsă, menită doar a-l diaboliza pe ilustrul medic. Ce dacă era o tâmpenie crasă? Majoritatea ziariștilor a înghițit-o. La fel de bine cum a înghiți o altă enormitate, informația comunicată oficial de DNA în vara lui 2015, potrivit căreia Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, ar fi luat o mită de 640 de milioane de euro. Ca și acum, când au lăsat-o cu stenturile și au dat-o pe alte tipuri de dispozitive medicale, și atunci au lăsat-o de la 640 de milioane de euro, la 9 milioane de euro, apoi la 10.000 de euro. De la această ultimă sumă, de 10.000 de euro, cinci ani mai târziu, la sfârșitul lui 2020, dosarul avea să fie clasat în baza concluziilor „fapta nu există” și „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.
În privința dispozitivelor medicale la care fac acum procurorii trimitere, să vedem ce a declarat jurnaliștilor de la publicația „ziarulevenimentul.ro” medicul cardiolog Eleonora Gima: „Stocul pentru trimestrul întâi se epuizează în curând, tot timpul rămân restanțe de pe o lună pe alta. Astfel se prelungește foarte mult spitalizarea, pentru că nu poți trimite acasă pacientul pentru că îi pui viața în pericol. Iar când tragi linie, vezi că ajungi mult mai scump decât dacă achiziționai mai multe aparate. Recuperarea dispozitivelor electronice implantabile cardiovasculare la autopsie poate crește numărul celor care pot fi reutilizate și distribuite în scopuri umanitare, ba chiar este o chestiune de etică să nu lași un astfel de dispozitiv care continuă să trimită impulsuri într-un corp inert. La fel, tot de etică ține posibilitatea de a salva viața unei persoane, chiar dacă dispozitivul a mai fost folosit”. De altfel, pentru cine nu știe, în foarte multe țări din lumea civilizată, SUA, Canada, Germania, Belgia, Irlanda, Suedia și Olanda, este permisă reutilizarea acestor dispozitive medicale. În România, nu, cu toate că secțiile de profil din spitalele românești sunt periodic în criză de asemenea dispozitive.
Foarte relevant este și ceea ce a arătat jurnalista Antenei 3, Andreea Sava, în ediția de duminică a emisiunii sale, „Descoperiți”:
„Dan Tesloianu este unul dintre cei cu care fostul procuror Emilian Eva făcea comerţ cu tablouri dar şi alte opere de artă. În urmă cu 10 zile, Tesloianu a povestit în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde este judecat Eva pentru fapte de corupţie, cum a început afacerea sa cu fostul magistrat. Tatăl lui Emilian Eva în avea ca medic curant pe Tesloianu.Acesta din urmă făcuse obiectul unor dosar penal pentru luare de mită, în 2011, iar ancheta era derulată la Parchetul Tribunalului Iaşi. După ce a părăsit DNA şi s-a întors la Iaşi, procurorul Eva a preluat dosarul medicului şi l-a clasat. Pe fondul acestei relaţii, cei doi au început şi o afacere înfloritoare. Tesloianu îi plasa tablouri lui Eva, iar acesta se ocupa de vânzarea lor, în schimbul unor comisioane. Mărturia lui Tesloianu dar şi a unui afacerist ieşean au dus la inculparea lui Eva.”
Alt caz, iar cu medici. Unul din categoria „Cu sprijin de la SRI”. În 30 mai 2016, procurorii DNA au anunțat că 77 de medici specialiști oncologi sunt urmăriți penal pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Mita a constat în faptul că cei 77 de medici oncologi au fost sponsorizați de o firmă din domeniul medical în vederea participării la Al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care a avut loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. Trebuie spus că participarea la un asemenea congres, din pricina costurilor generate de drum, masă, cazare și taxe de participare, este peste posibilitățile financiare ale celor mai mulți medici și peste cele ale spitalelor. Mai trebuie spus că fără participări la asemenea congrese, medicii s-ar rupe total de posibilitatea de a fi la curent cu dezvoltarea rapidă din specialitățile lor. Cei 77 de medici oncologi au fost puși în mod absolut nemeritat la stâlpul infamiei, fără să se fi făcut vinovați de nicio faptă penală sau măcar imorală. Ceea ce avea să se dovedească fără putință de tăgadă.
Printr-o actualizare pe șest a comunicatului în care era anunțată începerea urmăririi penale, aceiași procurori au anunțat doi ani mai târziu, în vara lui 2018, că dosarul în care cei 77 de medici au fost acuzați de luare de mită a fost clasat, „întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală”.
Mai sus, nu am dat decât câteva exemple, din zeci pe care le cunosc documentat. Despre dosarele prof. dr. Monica Pop și prof. dr. Mircea Beuran, încheiate cu „fapta nu există”, doar pomenesc în treacăt. Despre sute de alte cazuri în care procurorii au acționat la ordin, dosare moarte în instanțe, la fel, doar le menționez la grămadă, ele fiind deja de notorietate, la discreția publicului interesat. Toate acestea constituie baza în care eu nu mai dau de multă vreme doi bani pe ceea ce procurorii fac în dosarele-țintă, comandate din cu totul alte motive decât cele care țin de înfăptuirea justiției și pe ceea ce ei transmit opiniei publice prin comunicate, dar mai ales, „pe surse”.
De cele mai multe ori, informările astea nu au alt scop decât camuflarea realității în dosul emoției publice generate, în vederea executării unor ordine de înlăturare prin compromitere a unor personaje care încurcă interesele unor găști cu influență. Alteori, urmăresc doar plăsmuirea eficienței unor procurori în vederea numirii lor în funcții superioare. Așa cum am convingerea că este vorba și acum, când urmează numirea șefilor la marile parchete, șefi care la rândul lor vor determina numiri de șefuleți mai mici, în fapt, perpetuarea unui sistem paralel de putere. Iar dacă cu această ocazie se reglează niște conturi, se șterg niște urme, se decredibilizează niște martori și se mai și plătesc niște polițe în Sănătate, cu atât mai bine.