EXCLUSIV. Călătoria misterioasă a lui Silviu Brucan în America, în deceniul 8! Cum s-a pregătit căderea lui Ceaușescu (VIDEO)

EXCLUSIV. Călătoria misterioasă a lui Silviu Brucan în America, în deceniul 8! Cum s-a pregătit căderea lui Ceaușescu (VIDEO)

Invitatul emisiunii EvZ Istoric a fosst academicianul Eugen Mihăescu, un artist greu de egalat, pictor, grafician, scriitor. Un om care-și iubește țara și care într-o viață de roman a cunoscut multe personaje de poveste. Unul dintre ele a fost Silviu Brucan, controversatul demnitar comunist asociat de mulți istorici cu căderea lui Ceaușescu.

Eugen Mihăescu, invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în emisiunea EVZ Istoric, este un personaj fascinant, care „aproape s-a îngemănat cu istoria României", cum l-a descris Dan Andronic, de care îl leagă o lungă prietenie.

Un personaj fabulos, cu o viață de poveste

După stabilirea în Elveția, la Lausanne (1967), a devenit directorul artistic al Editurii Rencontre și a publicat desene în Le Monde și Le Figaro litéraire. În 1981 s-a stabilit la New York și a devenit colaborator permanent în paginile editoriale ale cotidianului The New York Times. A realizat 69 de coperți pentru săptămânalul The New Yorker și a colaborat cu numeroase alte publicații americane: Time Magazine, The Los Angeles Times, The Atlantic Monthly, Vogue, dar și europene: prestigioasele Le Monde, Le Figaro. A fost senator și europarlamentar, reprezentant permanent al României la UNESCO.

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Artistul plastic a povestit într-un mod savuros vizita neașteptată pe care fostul demnitar comunist Silviu Brucan i-a făcut-o la New York, metropola unde gse stabilise după o perioadă petrecută în Franța. În America Eugen Mihăescu va ajuns cu doar 35 de dolari în buzunar, dar în scurt timp a cunoscut consacrarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În deceniul 8, mai precis în anul 1987, avea să primească un telefon și apoi o vizită surpriză. Silviu Brucan scrisese o scrisoare americanilor, în care dezvăluia că muncitorii de la Brașov implicați în greva anti-comunistă erau în oragul sinuciderii. În acest context, artistul și viitorul consultant al lui Iliescu a primit un telefon „de la o voce cavernoasă".

Deși oficial plecase la New York ca să țină niște cursuri, în realitate Brucan se programase pentru o operație complicată de dublă hernie inghinală și prostată.  Eugen Mihăescu îț știa pe Brucan dinainte să părăsească țara în 1997, tatăl său fiind coleg cu liderul comunist în TVR.

„Mi-am dat seama că am în fața mea pe călăul lui Ceaușescu"

„M-a sunat și a cerut să mă vadă. Avea un costum de vară puțin uzat. Îi pun cafeaua în față. Drăguță, te rog să-mi spui Tache, e numele meu conspirativ. Atunci mi-am dat seama că am în fața mea pe călăul lui Ceaușescu. Are un cap de titan, se duce ca o torpilă și îl face pe ăla praf. I-am dat articole scrise de mine, traduse pentru presa italiană, ăștia nu vroiau să dea (n.r. - publicațiile americane cu care colabora). Mi-a spus că trebuie să se opereze și dacă poate să stea la mine. I-am spus că m-a părăsit nevasta din motive politice", relatează artistul, care a avut grijă de demnitar după convalescență.

sursa: Agerpres

Ulterior Brucan a părăsit America traversând mai multe țări pentru a ajunge la Moscova pentru o întâlnire cu președintele sovietic Gorbaciov. După Revoluție, Eugen Mihăescu s-a reîntâlnit cu Brucan într-un nou context, la fel de interesant, dar și cu Adrian Sârbu, care avea un rol bine definit în structura noii puteri.  În 1996 a fost desemnat consilier și ambasador itinerant al președintelui României, Ion Iliescu, ulterior devenind membru PRM.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro