Evenimentul Zilei > EVZ Play > Evz TV. „Față în față”. PNL la tristă aniversare. Unde este pumnul lui Ion I. C. Brătianu?
VIDEO

Evz TV. „Față în față”. PNL la tristă aniversare. Unde este pumnul lui Ion I. C. Brătianu?

Pe 24 mai, liberalii aniversează 146 de ani de la înființarea partidului istoric. Emisiunea de luni găzduită de Alecu Racoviceanu, difuzată pe Youtube EVZ Capital, a readus în discuție un episod emblematic pentru anvergura liderilor partidului istoric. O poveste care îl are în centru pe marele patriot Ion I. C. Brătianu.

A rămas în istorie gestul lui Ion I. C. Brătianu, care bătea cu pumnul în masă de se zguduiau oglinzile, la Versailles, pentru apărarea ființei naționale a României, a reamintit gazda emisiunii. Potrivit istoricilor, deși contextul îi era defavorabil la Paris, la Conferința de Pace care a debutat pe 18 ianuarie 1919, românul a avut o prestație care a făcut epocă.

În Sala Oglinzilor de la Versailles, în urmă cu 49 de ani, Wilhelm I se încoronase ca împărat al Germaniei în urma Războiului Franco-Prusac. Pornită de la statutul de țară mică, România a fost reprezentată la un nivel strălucit de Brătianu la Conferința de Pace.

”Am moștenit o țară independentă și nu-i putem jertfi neatârnarea”

Bătălia cea mare a dus-o însă Brătianu – meritând toate laudele contemporanilor și ale posterității – pentru respectarea demnității României, opunându- se cu înverșunare încercărilor marilor puteri de a-și impune voința în dauna independenței României. Pe 3 iunie 1919, Brătianu îi scrie de la Paris lui Mihai Pherekyde (singurul fruntaș liberal care-și permitea să i se adreseze prim-ministrului cu apelativul de Ionel) următoarele cuvinte, definitorii pentru Ionel Brătianu: Am moștenit o țară independentă și chiar pentru a-i întinde granițele, nu-i putem jertfi neatârnarea, potrivit Historia.

Inaugurarea Muzeului Bratianu (Vila Florica), cu ocazia aniversarii a 145 de ani de la înființarea Partidului National Liberal.

Ce mai reprezintă însă o figură ca Brătianu pentru neoliberalii secolului 21? Iată o temă fierbinte de discuție la aniversarea de azi, dezbătută de jurnalistul Alecu Racoviceanu și de invitații săi, istoricul Florian Bichir, sociologul Mirel Palada și jurnalistul Octavian Hoandră.

Fiecare cu PNL-ul lui, a fost ideea împărtășită de toți invitații, care au atras atenția că o figură istorică de calibrul lui Ion I. C. Brătianu nu pare să mai reprezinte nimic pentru liberalii lui Orban.

„Brătianu a fost un om care și-a iubit țara exponențial. Erau mari oameni de stat, nu păcălicii de astăzi, și trebuie cinstiți cum se cuvine”, a opinat Florian Bichir, care a reamintit: „Brătianu a dat cu pumnul în masă la Versailles, a zis: <nu vă respectați tratatele>”.