Cristian Sabbagh a povestit cum l-a cunoscut pe Abu Rish, un spion al Mossad care juca rolul unui nebun, aciuat în centrul Beirut-ului, cu scopul de a aduna informații despre susținătorii lui Yasser Arafat.

”Tata rămânea în Libia, avea și afaceri, deși nu prea mai mergeau. Îmi amintesc că ne-a scris o scrisoare. Nu știu dacă ați auzit de ”Nebunul cu clopoței”, era un tip fascinant, era din Mossad, era colonel în Mossad. Eu l-am cunoscut pe acest om și să vedeți după plecarea voastră era urcat pe un tanc și le spunea la toți ce să facă. Crede-mă. Mama îi mai dădea una alta, îi era milă. Își făcea veacul pe lângă Ambasada Rusiei. Lângă Ambasadă era cazarma Jandarmeriei Libaneze. De câte ori îl vedeam în oraș, vedeam că era un om inteligent, nu un nebun. Era un om care juca teatru”, a spus Sabbagh.

Povestea lui Abu Rish, colonel în Mossad, a fost una fascinantă. În data de 15 septembrie 1982, armata israeliană a intrat în Beirutul de Vest având misiunea expresă de a-i scoate din ascunzători pe toţi susținătorii palestinieni ai lui Yasser Arafat. Pe Hamra, artera occidentală a capitalei libaneze, înaintează cu viteză redusă o coloană de tancuri israeliene care se oprea din cînd în cînd, în dreptul unei case, iar  de pe unul dintre tancuri, un ofiţer israelian striga printr-o portavoce numele persoanei căutate, care era arestată pe loc.

”Paşnicii locuitori ai zonei Hamra sunt uluiţi și îl recunosc pe ofițerul de pe tanc pe Abu Rish, cel căruia până nu de mult îi spuneau, amuzându-se grozav, „nebunul cu clopoţei”. Cu un an în urmă, în zonă se pripăşise un bărbat la vreo 35 de ani, cu priviri rătăcite. În laţele netunse purta pene şi panglici colorate, iar la gît, o salbă de clopoţei, îşi făcuse pe un maidan un adăpost din lădiţe şi cartoane, în faţa căruia răsfoia de la coadă la cap, ca orice om cu minţile rătăcite, câte o revistă veche, cu poze colorate.

Trăia din pomenile locuitorilor şi ale ofiţerilor de la comandamentul sirian al Forţei Arabe de descurajare, adăpostit într-un hotel din zonă. Nebunul cu clopoţei era ofiţer al Serviciului Secret al Armatei israeliene! Fusese trimis sub acoperire în Beirutul de Vest ca să afle pe militanţii palestinieni ascunşi sub identităţi libaneze”, este portretul făcut de presă ”Nebunului cu clopoței”.