Editura Evenimentul si Capital

EVZ CHIȘINĂU. „Orașul morților”, îngrijit de cei vii. În cel mai mare cimitir din Europa, se vede cu ochiul liber obârșia „locatarilor”

14-04/6main_1-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 1631 Vizualizari

La periferia Chișinăului s-a format un nou oraș, cel al morților. Așa poate fi denumit cimitirul „Sfântul Lazăr” sau „Doina”, cum îi spune lumea după denumirea străzii pe care este amplasat, fiind și unul dintre cele mai mari cimitire din Europa. Oraș în toată legea, cu 266 de sectoare întinse pe circa 200 de hectare și cu peste 250.000 de morminte în care „se odihnesc” tot atâția sau poate mai mulți oameni morți.

În zilele din ajunul Paștelui Blajinilor, acest oraș prinde viață. Ambuteiaje de sute de metri se formează atât până la porțile cimitirului, cât și în interior. Ieri a fost ultima zi în care oamenilor li s-a mai permis să intre cu autovehiculele pe teritoriul acestuia, iar dacă nu erai atent, ușor puteai să ajungi sub roțile unei mașini.

Unii se bucură, alții așteaptă

Părinți, copii, nepoți, familii întregi au venit la mormintele celor pe care i-au pierdut ca să facă curat înainte de Blajini. În cimitire, la fel ca și în viața reală, se vede unde „se odihnesc” bogații și unde – săracii. Există sectoare de lux, cu morminte de zeci de mii de euro, unele mai scumpe decât un apartament. Aici ai impresia că se face curățenie în fiecare zi, deoarece candela arde neîntrerupt, iar florile vii nu se mai ofilesc niciodată.

Într-un alt sector, unde cei care au trecut în lumea celor drepți erau cu mult mai săraci, sunt morminte modeste, iar rudele vin cu lopeți și greble ca să facă curățenie și nu cu oameni plătiți. Dar există și dintre cei uitați. Aici, nimeni nu vine să-i pomenească de Paștele Blajinilor. Buruienile și copacii au crescut peste morminte, încât cu mare greu înțelegi cine și unde este îngropat. De asemenea, monumentele oamenilor de artă se deosebesc de mulțime. La un sculptor, de exemplu, poți vedea bustul său sculptat, iar pe soclul unui iubitor de lectură este imprimată efigia lui Mihai Eminescu.

Businessul de sezon din cimitir

Morții nu cer nimic, însă cei vii vor să le facă o adevărată sărbătoare. „Măcar o dată în an să-i facem și pe ei fericiți. Ar fi bine să venim să le facem de mai multe ori curat sau să-i pomenim, din păcate, însă, nu prea reușim”, spune Mihai Condrea, care a venit la mormântul părinților.

Comercianții de flori și de monumente vând în această perioadă cât n-au vândut într-un an. „Oamenii cumpără acum flori artificiale și dintre acestea care se plantează în pământ. Majoritatea cumpără florile vii în ziua de Paștele Blajinilor”, spune o vânzătoare de la poarta cimitirului „Doina”. Dacă te uiți dintr-o parte, ai impresia că florăresele din centrul Chișinăului s-au mutat aici.

Pomana se oferă celor săraci

Ca în fiecare an, în ajun de Paştele Blajinilor, toţi creştinii ortodocşi sunt în căutarea pomenilor. Morţii nu mănâncă nimic şi, totuşi, rudele celor decedaţi continuă să cumpere dulciuri, băsmăluţe şi veselă dintre cele mai alese pentru a face milostenie.

Din păcate, oamenii uită că pomana se face cu cei nevoiaşi. „Mulţi oameni au făcut din această tradiţie un motiv de fală. Dau pomeni scumpe, de obicei, membrilor familiei. E primit însă să le ofere celor săraci, care chiar au nevoie de o bucată de pâine şi care vor zice din suflet bogdaproste”, susţine părintele Spiridon, preot la Biserica „Sfântul Lazăr”. După sfințirea pomenilor, unii obișnuiesc să întindă masa chiar alături de mormânt, totul terminându-se cu chef și beție.

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI