EVZ CHIȘINĂU. Academia de Științe a Moldovei, la răscruce. Cine se bate pentru șefia AȘM

EVZ CHIȘINĂU. Academia de Științe a Moldovei, la răscruce. Cine se bate pentru șefia AȘM

Lupta pentru funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei este mai dură decât cea pentru postul de șef al statului.

Patru academicieni vor să se instaleze în fotoliul de președinte al Academiei. Aceștia sunt Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al AȘM, Valeriu Pasat, cercetător științific principal la Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM, Gheorghe Duca, actualul preşedinte al AŞM, și Valeriu Canţer, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Acreditare şi Atestare.

Cu zece zile înaintea de alegeri, spiritele sunt foarte încinse. La 17 martie 2014, în cadrul ședinței Comisiei pentru alegerea președintelui AȘM, au fost deschise public plicurile cu conceptele programelor de activitate ale candidaților la funcția de președinte al AȘM. Fiecare dintre cei patru candidați și-au prezentat conceptele așa cum cred ei că este mai bine. Nu lipsesc nici acuzațiile, iar principalul subiect este Gheorghe Duca, care candidează pentru a treia oară.

Noul preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei va fi ales pe 17 aprilie, în cadrul Asambleei AŞM, organul suprem de conducere al acesteia, din care fac parte membrii titulari şi membrii corespondenţi, dar şi 78 de doctori habilitaţi aleşi pe o perioadă de patru ani. Mai jos, vă prezentăm fiecare candidat în parte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gheorghe Duca, la al treilea mandat

Gheorghe Duca a fost ales pentru prima dată în calitate de președinte al AȘM la 5 februarie 2004. Primul mandat a durat 4 ani, iar după adoptarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova, pe 15 iulie 2004, termenul a fost majorat de la 4 la 6 ani. De asemenea, a fost stipulat că preşedintele nu poate exercita mai mult de două termene consecutive. Iar după 10 ani de șefie a Academiei, Gheorghe Duca a cerut Parlamentului să interpreteze dacă poate candida din nou. Printr-un aviz consultativ, Comisia juridică l-a admis în concurs. În acest sens, juriştii spun că, potrivit noii legi, primul său mandat nu se ia în calcul. Programul său de activitate pentru perioada 2014-2019 se intitulează „Cercetare performantă în serviciul societății”.

Valeriu Pasat, cel mai „bogat” CV: ex-ministru al apărării, ex-director SIS, fost deținut 

După ce a trecut prin mai multe fotolii și funcții, inclusiv prin cel de ambasador al Moldovei la Moscova, consilier al șefului Gazprom-ului, Valeriu Pasat acum crede că este timpul să îl înlocuiască pe Gheorghe Duca. Acesta a mai candidat o dată la această funcție în urmă cu 10 ani. În acest sens, Pasat, Valeriu Canţer şi Leonid Culiuc au depus în martie un demers la comisia de concurs şi la Consiliul Suprem, cerând ca Gheorghe Duca să nu fie înregistrat în cursa pentru fotoliul de preşedinte al AŞM, dar fără un răspuns pozitiv. Fostul ministrul al Apărării, Valeriu Pasat, a fost acuzat în 2005 că ar prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat cu 53 de milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MiG-29. Acesta a fost condamnat de 10 ani la închisoare. În 2006, acuzaţiile au fost retrase ca neconfirmate, iar  termenul de detenţie redus de la 10 la 5 ani. În 2007, Curtea de Apel a decis că Valeriu Pasat nu este vinovat, acesta fiind eliberat. Conceptul programului de activitate în funcția de președinte al AȘM cuprinde 11 pagini.

Valeriu Canțer, fizician notoriu și personalitate de moralitate ireproșabilă

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, Valeriu Canțer, a spus de mai multe ori în presă că încă mai crede în retragerea lui Gheorghe Duca din cursa pentru cel de-al treilea mandat. Valeriu Canțer, care este și fizician, au adus împreună cu ceilalți doi contracandidați acuzaţii dure la adresa fostului preşedinte al Academiei de Ştiinţe. Aceștia l-au acuzat de lipsa transparenţei în luarea deciziilor, dar şi de politizarea instituţiei. Valeriu Canţer a candidat şi în 2004 la postul de președinte al AȘM. Este cunoscut ca un fizician notoriu și ca o persoană cu verticalitate și cu moralitate ireproșabilă. Programul de activitate pentru următorii șase ani conține 19 pagini.

Leonid Culiuc se bazează pe experiență

Directorul Institutului de Fizică Aplicată, Leonid Culiuc, spune că se bazează doar pe experiență, pentru că nu are atâtea pârghii ca actualul președinte.  Leonid Culiuc lucrează de peste 40 de ani la Academia de Științe. Acesta a revenit la Chişinău în 1976, în cadrul Institutului de Fizică Aplicată. Din 1997 este director al Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, cu întrerupere în anii 2001-2005, perioadă în care a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Inginerul-electronist şi fizicianul Leonid Culiuc va împlini, la 11 august, 64 de ani, fiind și cel mai în vârstă dintre contracandidați.