Evenimentul Istoric. Cum funcționau killerii angajați de Securitate pentru eliminarea defectorilor. File din dosarul "Pacepa"

Evenimentul Istoric. Cum funcționau killerii angajați de Securitate pentru eliminarea defectorilor. File din dosarul "Pacepa"

Evenimentul Istoric a pregătit o ediție cu adevărat specială pe marginea celui mai recent număr al revistei. Istoricul Liviu Țăranu și cercetătorul Alice Barbu au fost invitații lui Alecu Racoviceanu. Liviu Țăranu, unul dintre primii care au răsfoit dosarul generalului fugar Ioan Mihai Pacepa, a explicat mecanismul precis prin care Securitatea putea comanda un omor de la distanță.

Pacepa a revenit în actualitate chiar și după ce a murit, a observat gazda emisiunii, care a reamintit că acesta a fost înmormântat ca un erou în SUA, în cimitirul Arlington.

Istoricul Liviu Țăranu a relatat: "Documentul care apare în revista dvs. arată că existau legăturile necesare. Cazul amintit cu agentul Felix nu e singular, e cunoscut cazul angajării lui Carlos pentru atentatul de la Europa Liberă. Securitatea a avut oferte din partea lumii interlope occidentale. În cazul de față e vorba de un defector din Securitate, celebrul Constantin Răuță". Totuși există multe diferențe între faimosul atentat de la Europa Liberă și mecanismul aplicat în cazul lui Răuță și al altor defectori, au atras atenția invitații.

Agentul Felix, veriga dintre Pacepa și Răuță?

În opinia lui Alice Barbu, cercetător CNSAS, acest demers al Securității e discutabil. "Ceaușescu a găsit diferite modalități să aibă control asupra dizidenților". Liviu Țăranu a menționat că fiecare ofițer român știa foarte bine ce riscă. "Dacă rămâneai în lumea imperialistă erai socotit trădător. Era un serviciu care se ocupa cu pedepsirea acestor trădători, pe baza sentinței sau nu. Decizia se lua la vârful Securității în anii '80".

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși Ceaușescu a renunțat până la urmă la ideea de a-l elimina pe Răuță, care mărturisea după Revoluție că s-a simțit vizat de două tentative de asasinat. Prima tentativă ar fi avut loc prin agentul Felix, a punctat istoricul Liviu Țăranu, care a precizat că faptele datează dinainte de iulie 1978, când fuge Pacepa. Generalul Pacepa și Răuță erau vecini și aveau domicilii confidențiale. Însă cât din ceea ce a spus agentul Felix a fost valabil?

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată la acestlink.