Europa de Sud-Est, un hub pentru securitatea energetică a UE

Europa de Sud-Est, un hub pentru securitatea energetică a UEEnergie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa de Sud-Est şi Grecia se află în centrul tranziţiei energetice şi a siguranţei energetice a UE

Europa de Sud-Est, un hub pentru securitatea energetică a UE. În ultimii ani, evoluțiile în peisajul energetic mondial au fost vertiginoase, scrie Naftemporiki.

Războiul, o șansă pentru Europa de Sud-Est

Este relevant faptul că în urmă cu doar un an scriam într-un articol despre instrumentalizarea gazelor naturale de către Rusia și despre iarna energetică dificilă care avea să vină şi care acum pare un trecut îndepărtat. Dar este oare așa?

Acțiunile coordonate ale Uniunii Europene prin implementarea REPowerEU în combinaţie cu creșterea subvențiilor și iarna blândă au făcut ca UE să evite cele mai rele scenarii privind aprovizionarea cu cantităţi suficiente de energie.

Criza energetică a evidențiat o mulţime de lucruri care nu funcţionează, dar și pilonii importanți pe care ar trebui să se bazeze strategia Uniunii Europene: dezvoltarea rapidă a surselor regenerabile de energie și diversificarea surselor de aprovizionare atât cu curent electric, cât și cu gaze naturale.

Grecia, plan major de interconectare

Recenta vizită a premierului grec în Egipt a confirmat strategia Greciei de a dezvolta interconexiuni electrice, precum proiectul Gregy Interconnector, un proiect de 3.000 GW care va transporta energie 100% verde din Egipt prin intermediul Greciei către Europa.

Modernizarea interconexiunilor electrice existente cu Turcia, Bulgaria, Albania și Italia este necesară pentru a crește spațiul disponibil pentru energia electrică, necesar pentru exportul de energie verde din Grecia către Europa, în special până în 2030, când se preconizează că energia din surse regenerabile va ajunge în Grecia la 28 GW.

Parcurile fotovoltaice este de aşteptat să joace un rol important în următorii ani, urmate de parcurile eoliene și de noile tehnologii care apar, cum ar fi parcurile eoliene offshore.

O dimensiune importantă, care nu trebuie omisă, este întărirea acceptării sociale și a beneficiilor de pe urma instalării tehnologiilor verzi. Dincolo de dialogul esențial care trebuie purtat, noile tehnologii precum parcurile agrovoltaice sau fotovoltaice plutitoare au potențialul de a se afirma ca tehnologii verzi larg acceptate.

Transportul energiei în Europa de Sud-Est

Investiţiile în domeniul transportului, al distribuției de curent electric și al stocării energiei sunt necesare pentru îndeplinirea țintelor ridicate referitoare la sursele regenerabile. Trecerea la energia verde nu poate fi realizată fără o finanțare adecvată a infrastructurii de rețea.

În domeniul gazelor naturale s-a conturat o nouă realitate geopolitică: în prima jumătate a anului 2023, Grecia a importat GNL din SUA cu o pondere care a depășit 40%, GNL-ul acoperind mai mult de jumătate din importurile de gaze naturale ale țării.

În același timp, Grecia s-a transformat într-o țară exportatoare de gaze naturale în Balcani prin terminalul GNL de la Revythoussa. Noua staţie FSRU de la Alexandroupoli este de așteptat să amplifice rolul de exportator al Greciei, iar în combinație cu conductele TAP și IGB, Grecia se transformă într-un important hub de gaze naturale în Europa de Sud-Est.

Europa de Sud-Est și Grecia, în centrul tranziției energetice

În același timp, însă suntem în plină incertitudine cu privire la viabilitatea viitoare a investițiilor în gaze naturale, iar grupurile energetice de pretutindeni se confruntă cu decizii dificile cu privire la ce vor face, în final, cu investițiile lor.

Accelerarea programului de explorare a zăcămintelor de gaze naturale din Marea Ionică și din jurul insulei Creta este pozitivă, dar, întrucât este vorba despre un proiect pe termen lung, iar deciziile de investiții sunt așteptate la sfârșitul anului viitor, ar trebui să existe o continuitate în voința politică de a exploata aceste resurse naturale.

Prin urmare, Europa de Sud-Est și Grecia se află în centrul tranziției energetice și al securității energetice a Uniunii Europene.

Articol de dr. Kostas Andriosopoulou, profesor de Finanțe și Economie Energetică la Audencia Business School, director general la Akuo Energy Greece, președinte al Comisiei pentru energie din cadrul Camerei de Comerț Eleno-Americane și membru al Consiliului de Administrație al Asociaţiei Elene pentru Economie Energetică.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News