Grecia, al 13-lea membru al Inițiativei celor Trei Mări

Grecia, al 13-lea membru al Inițiativei celor Trei Mări A VIII-a editie a Summitului Initiativei celor Trei Mari (I3M). / Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Grecia, al 13-lea membru al Inițiativei celor Trei Mări, iar Republica Moldova a fost confirmată ca „partener-participant”.

Grecia a devenit a 13-a țară care a aderat la Inițiativa celor Trei Mări, un grup de state membre din estul Uniunii Europene, format în 2015 la inițiativa Poloniei și Croației, scrie NotesFromPoland.

Grecia întărește I3M

Președintele polonez Andrzej Duda a salutat aderarea Greciei ca fiind un mare „succes”.

„Împreună cu Grecia, care s-a alăturat oficial ieri Inițiativei celor Trei Mări, suntem peste 120 de milioane de europeni ambițioși și întreprinzători”, a declarat Duda la sesiunea de deschidere a Forumului de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, astăzi, la București.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Economiile noastre reprezintă aproape 14% din PIB-ul total al Uniunii Europene... [și] în ultimii 5 ani, creșterea medie a PIB-ului nostru a fost de 2,9%”, a adăugat el.

Republica Moldova, „partener-participant”

Pe lângă aderarea Greciei la grup, Moldova a fost confirmată ieri ca „partener-participant” la Inițiativă, statut deținut deja de Ucraina.

„Vrem să le felicităm și să mulțumim atât Greciei, cât și Moldovei și celorlalți parteneri ai noștri pentru participare, deoarece această cooperare este extrem de importantă și arată cum ne putem consolida”, a spus Duda în cadrul unui discurs separat, ieri.

Inițiativa celor Trei Mări, care poartă acest nume pentru că membrii săi ocupă zona dintre Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, are scopul de a stimula dialogul regional și investițiile, în special în transporturi, energie și infrastructura digitală.

Proiectul a primit sprijin din partea administrației americane. În 2017, în timpul unei vizite la Varșovia, președintele Donald Trump a participat la un summitul celor Trei Mări și a promis sprijin pentru inițiativă. În februarie 2020, SUA au promis 1 miliard de dolari pentru fondul de investiții al Inițiativei.

Cine a participat la summitul de la București

La actualul summit de la București, printre cei prezenți s-a numărat și reprezentantul pentru climă al administrației Biden, John Kerry. „Slujba mea este să mobilizez resursele americane pentru a ajuta Inițiativa să atingă obiectivul tranziției energetice și să-l accelereze”, a spus el la forum.

Unul dintre proiectele emblematice ale Inițiativei este Via Carpathia, o rețea de autostrăzi transnaționale planificată să meargă de la Klaipėda, Lituania, în nord, până la Salonic, Grecia, în sud.

Duda a remarcat că „războiul din Ucraina, nevoia de a livra în Ucraina și de a exporta produse din Ucraina – pentru ca Ucraina să poată funcționa cât mai normal în această situație extrem de dificilă – au arătat cât de importante sunt conexiunile de infrastructură în Europa Centrală și cât de importantă este cooperarea între țările noastre”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat ieri summit-ului printr-un apel video. El a cerut membrilor să nu extindă actuala interdicție a importurilor de cereale din Ucraina. Cinci dintre statele membre – Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia – sunt în favoarea extinderii interdicției.

Între timp, s-a anunțat că următorul summit, care urmează să aibă loc în 2025, va avea loc la Budapesta, Ungaria.