Europa, prinsă în menghina crizei energetice. Klaus Iohannis cere soluții urgente, înainte de venirea iernii
- Nicolae Comănescu
- 7 octombrie 2021, 12:49
Prezent, astăzi, la Centrala Nucleară de la Cernavodă, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre o uriașă problemă care există în Europa, cea a crizei energetice.
Președintele Klaus Iohannis a participat, astăzi, la aniversarea a 25 de ani de activitate a Centralei Nucleare de la Cernavodă. Cu această ocazie, șeful statului a vorbit și despre criza europeană de energie și creșterea prețurilor. Subiectul va fi dezbătut în cadrul Comisiei Europene, în această lună. Probleme mari sunt și în România, țară în care a fost promulgată legea consumatorului vulnerabil.
Klaus Iohannis, despre problema energiei la nivel european
„Voi solicita o intervenție coordonată, convergență, la nivelul Uniunii Europene, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimțită de toate economiile europene, cu implicații profunde pentru nivelul de trăi al cetățenilor noștri.
În contextul acestei crize, pentru România, este foarte importantă Legea Consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent. Totodată, OUG privind compensarea facturilor clienților casnici, este binevenită, pentru a oferi românilor un orizont de liniște și siguranță pentru sezonul rece”, a spus Klaus Iohannis.
„Am susținut, de la bun început, necesitatea realizării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România.
„Contăm pe buna noastră cooperare cu Franța”
În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului și lucrurile încep să se miște în direcția bună. De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franța, cu care avem un parteneriat strategic puternic. România și-a propus pe termen mediu și lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU și noile tehnologii. Opțiunile noastre rămân deschise și examinăm inclusiv cele mai noi inovații din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar și alte tehnologii de ultimă generație care apar în acest sector”, a mai afirmat Klaus Iohannis.