Evenimentul Zilei > International > Țările UE fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru a aproba planurile de redresare. În joc sunt 800 de miliarde de euro
Țările UE fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru a aproba planurile de redresare. În joc sunt 800 de miliarde de euro

Țările UE fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru a aproba planurile de redresare. În joc sunt 800 de miliarde de euro

COPE. Guvernele ţărilor Uniunii Europene (UE) doresc să accelereze Comisia Europeană evaluarea planurilor lor naționale de utilizare a ajutorului din fondul de recuperare, însă nicio țară nu și-a trimis încă la Bruxelles planurile, înainte cu două săptămâni de expirarea termenului inițial pentru acest lucru. În joc sunt cele 800 de miliarde de euro ai fondului de recuperare, care vor fi plătiți sub formă de subvenții directe și împrumuturi către cei 27

„Este o prioritate să avem planurile mai întâi și să le aprobăm cât mai curând posibil. Am dori să avem unele dintre aceste aprobări înainte de vară”, a declarat ministrul portughez de finanțe, Joao Leao, după reuniunea miniștrilor economiei și finanțelor din UE de vineri, prin videoconferință.

Leao, a cărui țară deține președinția rotativă a UE, a susținut că acesta ar fi un „mesaj puternic pentru piețele financiare” și ar contribui la relansarea rapidă a creșterii, așa că le-a cerut celor 27 să „își finalizeze planurile”. „Este timpul să apăsăm pe accelerație și să mergem înainte, suntem în linie dreaptă”, a spus el.

În joc sunt cele 800 de miliarde de euro ai fondului de recuperare, care vor fi plătiți sub formă de subvenții directe și împrumuturi către cei 27, pe măsură ce vor implementa planurile de reformă și de investiții convenite cu Bruxelles-ul.

Țările au timp până la 30 aprilie să trimită oficial aceste planuri Comisiei, deși termenul nu este exhaustiv, iar executivul comunitar are la dispoziție două luni pentru a le aproba, după care Consiliul (statele) mai are o lună pentru a-și da acordul.

„Multe state membre vor insista asupra necesității și urgenței ca planurile de redresare să fie aprobate cât mai curând posibil (…). Nu avem timp de pierdut, aceste investiții trebuie să ajungă în economia reală”, a declarat vicepremierul spaniol Nadia Calviño, înainte de reuniune.

Și Executivul comunitar dezbate cu unele țări proiectele planurilor lor de luni de zile – din octombrie în cazul Spaniei – de aceea pentru mulți ar fi „dificil de explicat” de ce ar mai avea nevoie de două luni pentru evaluare, a subliniat ieri o sursă diplomatică.

 Obstacole

Cu toate acestea, Bruxelles-ul nu a primit încă niciun plan oficial. Se așteaptă ca Spania, Portugalia, Grecia și Franța să fie printre primele care le vor trimite, înainte de 30 aprilie, potrivit unor surse europene, iar Comisia se bazează pe „marea majoritate” care va face acest lucru înainte de sfârșitul lunii”sau în următoarele două săptămâni”, a declarat vicepreședintele european Valdis Dombrovskis. Dombrovskis a subliniat că pentru o „evaluare rapidă a planului” este necesar ca acesta să aibă „o calitate bună și să îndeplinească cerințele legale” și a avertizat că „este posibil ca un număr mare de planuri să fie depuse în același timp și o anumită capacitate este necesară pentru prelucrarea lor”.

Comisia se așteaptă ca primele planuri să fie aprobate în iunie și să facă primele plăți în iulie, cu condiția ca până atunci toate țările să ratifice legislația care îi va permite să emită datorii pe piață pentru a obține finanțare. Zece țări au de făcut asta – Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Olanda, Lituania, Estonia, Finlanda, România și Irlanda – și este deosebit de îngrijorătoare paralizia din Germania în așteptarea pronunțării Curții sale Constituționale, care ar putea întârzia întregul proces.

 Spania așteaptă undă verde în iunie

Spania, care va primi în total 140 de miliarde de euro din fond, se bazează pe faptul că se numără printre acești primi beneficiari. Calviño a declarat astăzi că planul va fi trimis „sigur” în luna aprilie și că se așteaptă ca acesta să fie aprobat în iunie, iar primele transferuri directe să ajungă în a doua jumătate a anului. De îndată ce primesc aprobarea UE, țările au dreptul la un avans de 13% din fonduri, puțin peste 9 miliarde în cazul Spaniei.

În plus față de această plată, Calviño a declarat că „nu va exista nicio îndoială cu privire la efectuarea unei prime plăți parțiale către Spania” care să completeze cele 27 de miliarde de euro bugetate în 2021 pentru planul de redresare, întrucât a îndeplinit deja unele dintre obiectivele planului.

Calviño s-a declarat încrezător că va fi respectat calendarul stabilit de Comisie, în ciuda obstacolului de ratificare, și a subliniat că, în orice caz, desfășurarea planului spaniol nu depinde de sosirea ajutorului european. „Nu ne-am oprit în așteptarea sosirii fondurilor comunitare. Avem un cadru financiar și un cadru legal aprobat în decembrie anul trecut, care ne permite să facem deja primii pași pentru implementarea efectivă a planului de redresare chiar în cursul anului”, a spus el. (Rador)

https://www.cope.es/actualidad/internacional/noticias/los-paises-presionan-comision-europea-para-que-apruebe-los-planes-recuperacion-20210416_1243029/czaharia/fmatei

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.