Euro 2024. Toate deciziile VAR vor fi transmise pe stadion în timp real

Euro 2024. Toate deciziile VAR vor fi transmise pe stadion în timp real Euro 2024. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Euro 2024. Roberto Rosetti, şeful Comisiei pentru arbitri a UEFA, a anunțat că toate situaţiile care implică asistenţa video de arbitraj (VAR) vor fi transmise pe stadion. „După asistenţa video, explicaţia tehnică a deciziei va fi afişată pe ecranele gigantice din stadioane”, a explicat Roberto Rosetti.

Euro 2024. Deciziile VAR, transmise pe stadion

Un exemplu este: „Penalti, henţ. Jucătorul nr. 9 al Germaniei a atins mingea cu mâna stângă, care se afla într-o poziţie nefirească, peste umăr şi în prelungirea corpului”. Aceste informații vor fi trimise comentatorilor meciului pentru a le explica tuturor telespectatorilor. La Cupa Mondială feminină din 2023, arbitrii au anunţat deciziile pentru spectatori printr-un anunţ verbal înainte de a relua jocul.

EURO 2024

EURO 2024. Sursa foto Youtube

„Cred că VAR este un instrument fantastic şi că nu vom face un pas înapoi”, a subliniat Roberto Rosetti, explicând că obiectivul este de a „reduce numărul de intervenţii VAR”, dar ”dacă există o imagine clară care poate dovedi o eroare clară, putem mulţumi VAR”.

Roberto Rosetti

Roberto Rosetti. Sursa foto FRF

Jucătorii care contestă decizia primesc cartonaș galben

Roberto Rosetti a mai spus că singurul dialog permis pentru a explica deciziile va fi cel dintre arbitru şi căpitanul echipei. Orice jucător care va contesta o decizie sau va cere explicaţii va primi un cartonaş galben. El a declarat că a luat această decizie pentru fotbal și imaginea jocului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicația şefului Comisiei pentru arbitri a UEFA

„Facem acest lucru pentru generaţiile următoare. Nu o facem pentru arbitri, ci pentru fotbal şi pentru imaginea jocului, pentru tinerii jucători şi pentru tinerii arbitri”, a explicat Roberto Rosetti, făcând apel la jucători să evite orice dispută şi să îl lase pe căpitan să discute cu arbitrul. Pentru echipele care au căpitan portarul (Italia şi Slovenia), înainte de meci va fi ales un jucător care va reprezenta portarul în timpul meciului, potrivit News.

Aceste reguli au fost aplicate în toate cele trei finale ale competiţiilor europene, acordându-se două cartonaşe galbene în finala Ligii Campionilor, două cartonaşe galbene în finala Ligii Europa şi un cartonaş galben în finala Conference League.