Meciul de fotbal care a declanșat un război între două țării. Peste 4.000 de oameni au murit

Meciul de fotbal care a declanșat un război între două țării. Peste 4.000 de oameni au murit

Fotbalul a fost înconjurat de violență extremă în foarte multe cazuri, dar nimic nu se poate compara cu un meci care a avut ca miză calificare la un Campionat Mondial. Tensiunea existentă între două state a explodat.

Din fotbal în război. S-a întâmplat la nivel înalt. Două dintre cele mai sărace țări din America Centrală încercau să se califice la Campionatul Mondial găzduit de Mexic în 1970. Honduras și El Salvador au trecut de tururile preliminare și aveau să se înfrunte direct, într-un meci ce avea să decidă calificarea la marele bal. În acele vremuri, la turneul final participau doar 16 naționale de pe toate continentele, împărțite în 4 grupe. Niciuna dintre cele două reprezentative nu mai jucase la un Mondial, așa că miza era enormă.

Șansa apăruse și pentru că Mexicul, naționala care domina aceea zonă geografică, se calificase din postura de țară-gazdă, așa că eliberase un loc.

Bătălia armată dintre cele două state a plecat de la acest baraj pentru accederea turneul final din Mexic, la 27 iunie 1969. Partida s-a încheiat cu scorul de 3-2, după prelungiri, în favoarea naționalei din El Salvador, dar tensiunile între aceste state existau cu mult timp înaintea duelului de pe gazon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mass-media a fost mărul discordiei la acest meci de fotbal

Conflictul între state a luat amploare în urma partidei. Mass-media din ambele tabere a alimentat o stare care putea degenera oricând. Lucru ce s-a și întâmplat. După două săptămâni de la fluierul final, la 14 iulie 1969, armata echipei câștigătoare invada Honduras, în ceea ce avea să rămână în istorie drept „Războiul Fotbalului”. Soldații salvadorieni au invadat statul vecin cerându-și dreptul terenurilor deținute de cetățenii săi. Jocul respectiv a fost cel care a inflamat spiritele, dar disensiunile aveau rădăcini adânci. Patru milioane de salvadorieni trăiau pe o suprafață de 21.146 de kilometri pătrați, în timp ce Honduras, cu aproximativ 4,2 milioane de locuitori, avea o suprafață de 112.088 kilometri pătrați.

Fotbal, fotbaliști

Fotbal Sursa foto: PaskoMaksim | Dreamstime.com

Mulți locuitori din El Salvador emigraseră ilegal în Honduras

Așa că mulți salvadorieni emigraseră în Honduras. Acolo unde locuiau ilegal. Din 300.000, doar câteva mii aveau drept de ședere. Primiseră terenuri și deveniseră fermieri. Dar, în 1969, din cauza unei crize economice severe, guvernul din Honduras decisese să-i deposedeze de pământuri și să-i facă pachet spre țara natală. De aici până la război nu a mai fost decât un pas. Iar meciul de fotbal a fost scânteia.

Lupta a durat patru zile, și circa 4.000 de oameni și-au pierdut viața, majoritatea fiind civili. „Războiul Fotbalului” s-a sfârșit oficial la 18 iulie, iar în ciuda conflictului El Salvador a participat la Mondialul mexican, acolo unde a terminat pe ultimul loc grupa din care au mai făcut parte URSS, Mexic și Belgia.