Amenzile pentru producătorii de îmbrăcăminte şi pentru comercianţii care au pe raft alimente cu etichete care le dau cumpărătorilor informaţii false vor fi mai mari, a hotărât guvernul.
Producătorii şi comercianţii care au la vânzare bluze pe care scrie 100% bumbac, dar care sunt, de fapt, 95% ploistiren sau alimentele care au lipite pe ele o hârtie care oferă informaţii incomplete sau ambigue vor fi amendaţi cu sume mult mai mari.
"Executivul a aprobat modificarea Hotărârii de Guvern pentru revizuirea actelor normative privind protecţia consumatorului în cazul etichetării produselor alimentare şi a celor textile. Sancţiunile au fost majorate ca urmare a deselor controale care au urmărit modul în care erau prezentate informaţiile despre aceste două categorii de produse", a explicat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.
Hainele au capcane pentru cumpărători
Potrivit lui Cerbulescu, există cazuri în care pe o bluză scrie că e 100% bumbac. În realitate, ea conţinea 95% polistiren şi doar 5% bumbac. "În cazul alimentelor, cumpărătorii nu se pot hotărî ce să pună în coş sau aleg produse pe care, de fapt, nu le vor. Eticheta nu oferă informaţii complete. Şi în cazul acesta amenzile au crescut", a adăugat preşedintele ANPC.
Informaţiile eronate, amendate cu 10.000 de lei
Dacă noile reglementări vor fi puse în practică, comercianţii vor fi nevoiţi să-şi respecte clienţii care le trec pragul. Asta, pentru că amenzile sunt usturătoare. Astfel, sancţiunile pentru nerespectarea legislaţiei în privinţa etichetării produselor alimentare şi textile sau dublat, variind între 1.000 lei şi 10.000 lei.
"Noi facem controale şi la sesizarea cetăţenilor. Plângerile se înmulţesc de la o zi la alta, ceea ce înseamnă că românii au început să-şi cunoască drepturile", a explicat Cerbulescu.
Constantin Cerbulescu a mai spus că inspectorii merg pe teren şi verifică plângerile consumatorilor, iar acolo unde este cazul se fac analize de laborator pentru a stabili dacă eticheta produsului oferă informaţii corecte sau nu. O atenţie deosebită va fi acordată reducerilor de la sfârşitul verii.
LEGE
Preţurile false, sancţionate cu 2.500 de lei
Şi comercianţii care pun un preţ la raft, iar la casa de marcat produsul are alt tarif vor fi amendaţi cu sume mai mari. Sancţiunile vor fi majorate de la 500 lei, la 2.500 de lei şi de la 50 de lei -la 100 lei. Există posibilitatea ca să se poată da sancţiuni şi în regim de urgenţă, iar în 20 de zile să se dispună încetarea practicilor ilicite.
Cumpărătorul se poate adresa şi unei asociaţii de profil, care vine între agentul economic şi consumator pentru a soluţiona pe cale amiabilă conflictul. Dacă problema nu se rezolvă, păgubitul se adresează ANPC-ului sau instanţei.