Andropauza, spaima bărbaților. Un celebru medic vine cu vești bune

Andropauza, spaima bărbaților. Un celebru medic vine cu vești bune Medic. Sursa: dreamstime.com

Pe măsură ce bărbații ajung la 40 și 50 de ani, pot începe să experimenteze disfuncții erectile și scăderi ale libidoului, în timp ce produc din ce în ce mai puțin testosteron. Aceste schimbări pot suna similar cu cele care apar în timpul perimenopauzei și menopauzei la femei.

Având în vedere aceste asemănări, ar putea însemna acest lucru că există o "menopauză masculină"?

Menopauza masculină, mit sau adevăr?

Deși bărbații de vârstă mijlocie descriu simptome similare cu cele pe care le experimentează femeile în timpul menopauzei, inclusiv bufeuri, numirea acestor experiențe "menopauză masculină" nu ar fi exactă.

Funcțiile de producere a hormonilor ale testiculelor masculine și ale ovarelor feminine scad odată cu vârsta. În schimb, în cazul femeilor, acest lucru se întâmplă brusc - în decurs de câțiva ani. La bărbați, acest declin legat de vârstă este mai treptat, durând câteva decenii. Hormonul cheie produs de testicule este testosteronul, principalul hormon sexual masculin responsabil pentru susținerea dezvoltării și funcției sexuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Andropauza" este un termen non-medical adesea folosit pentru a descrie nivelurile scăzute de testosteron observate la bărbații în vârstă, a declarat Dr. Jesse Mills, directorul Clinicii pentru Bărbați de la UCLA Health.

"Dar nu este același lucru cu menopauza", a spus Mills. Bărbații își pot menține nivelul de testosteron în intervalul "normal" până la 80 de ani și mai mult.

Prin comparație, femeile intră de obicei în perimenopauză, sau tranziția către menopauză, în jurul vârstei de 45 până la 55 de ani. În această perioadă, ovarele produc mult mai puțin estradiol, principala formă de estrogen din organism înainte de menopauză. La apogeu, estradiolul poate atinge niveluri de până la 400 picograme pe mililitru (pg/mL) de sânge. Aceste niveluri pot scădea la mai puțin de 0,3 pg/mL după menopauză.

Organismul continuă să producă o altă formă mai slabă de estrogen - numită estronă - dar nu poate compensa pierderea de estradiol. Aceasta duce la pierderea menstruației, modificări ale țesutului vulvar, bufeuri și lubrifiere vaginală redusă asociate cu menopauza.

Schimbările suferite de bărbați

În timp ce bărbații văd o scădere a nivelului de testosteron pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit lui Mills, simptomele lor nu sunt nici pe departe la fel de dramatice ca ceea ce experimentează femeile. Nivelurile de testosteron scad în medie cu 1,6% pe an la bărbați, începând în jurul vârstei de 30 de ani. Testiculele ar înceta complet să producă testosteron doar în cazul în care o persoană ar pierde funcția testiculară din cauza unei boli, a unui accident sau a castrării, care ar putea fi utilizată pentru a trata cancerul de prostată, de exemplu.

Motivul exact al scăderii nivelului de testosteron legat de vârstă nu este pe deplin înțeles. Unele dovezi sugerează că celulele care produc testosteron devin mai puțin receptive și scad în număr odată cu vârsta. Semnalele din creier ar direcționa în mod normal aceste celule, iar acea semnalizare se schimbă și odată cu vârsta.

"Testosteronul scăzut este asociat cu multe lucruri care se agravează pe măsură ce îmbătrânim", a remarcat Mills. "Diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, somnul slab și activitatea redusă sunt exemple comune." Există o legătură cunoscută între testosteronul scăzut și aceste afecțiuni. Cu toate acestea, în acest moment, nu este clar dacă unul duce la celălalt sau viceversa.

Stilul de viață sănătos are beneficii

Mills recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a menține nivelul de testosteron la bătrânețe. De exemplu, el recomandă exerciții intensive timp de 20 de minute pe zi, cel puțin șapte ore de somn profund în fiecare noapte, hidratare și o dietă bogată în proteine slabe și legume verzi.

Întrebat dacă bărbații în vârstă ar trebui să ia suplimente de testosteron, Mills a spus că persoanele ar trebui să facă acest lucru numai dacă au nevoie.

Ghidurile internaționale sugerează că bărbații cu niveluri de testosteron mai mici de 350 nanograme pe decilitru (ng/dL) de sânge care prezintă simptome pot beneficia de astfel de suplimente, a spus el. În special, bărbații în vârstă cu niveluri sub 200 ng/dL prezintă un risc mai mare de oase fragile, boli de inimă și creștere în greutate.

Multe companii care vând direct către consumatori pun la dispoziție suplimente pentru persoanele cu niveluri normale de testosteron, potrivit doctorului. Suplimentele nu reprezintă neapărat un pericol. În schimb, s-ar putea să nu fie foarte benefice pentru cei fără deficit de testosteron, a spus el.

Este important de subliniat că efectele testosteronului asupra sănătății și duratei de viață nu sunt încă pe deplin înțelese, astfel încât studiile viitoare ar putea oferi îndrumări mai bune, conform Live Science.

Revista presei