Ziua Aviației. Nicolae Ciucă: Toate generațiile de aviatori merită respect

Ziua Aviației. Nicolae Ciucă: Toate generațiile de aviatori merită respect Nicolae Ciucă. Sursa foto: Facebook

România. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a transmis un mesaj important de Ziua Aviației. Fostul premier a declarat că îi felicită pe toţi românii care au înfruntat văzduhul, începând cu pionieri ai aviaţiei internaţionale, precum Traian Vuia sau Aurel Vlaicu.

El a spus că toate generațiile de aviatori merită respect și le-a urat mult succes în activitatea lor la înălţime şi cer senin.

Nicolae Ciucă, urare de Sfântul Ilie

Președintele PNL a făcut o urare și de Sfântul Ilie. El le-a spus „La mulți ani” tuturor românilor care își serbează astăzi ziua onomastică. „Tot azi este şi sărbătoarea sfântului prooroc Ilie Tesviteanul, un model de tărie a credinţei, considerat iniţiatorul a ceea ce a devenit, peste secole, monahismul creştin. La mulţi ani tuturor celor care îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui!”, mai afirmă liderul PNL.

Ziua Aviației Române

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Pe 20 iulie, zeci de avioane de vânătoare și elicoptere vor survola cerul Capitalei. Tot astăzi vor avea loc ceremonii militare, dar și un spectacol aviatic la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, între orele 9:00 și 12:00, este oprită circulația pe Bulevardul Aviatorilor, pe ambele sensuri de mers, între Piața Victoriei și Piața Charles de Gaulle, pe străzile adiacente Ioan Mincu și Emil Pangrati și aleile Modrogan și Alexandru.

Ziua Aviatiei

Ziua Aviatiei. Sursa foto Arhiva EVZ

Mai multe artere se închid și pentru o nouă ediție a Promenadei Urbane „Străzi deschise” de pe Calea Victoriei, unde vor avea loc reprezentații de teatru pentru copii, ateliere, expoziții și spectacole în aer liber.

Când a zburat primul avion militar

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910. Primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei a zburat la 17 iunie 1910. În 1912 s-a făcut prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.

În 1993, s-a înfiinţat Statul Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene, devenit în anul 2000 Statul Major al Forţelor Aeriene. În 1994, România a semnat aderarea la „Parteneriatul pentru Pace”, iar capacitatea de luptă a Forţelor Aeriene Române a fost îmbunătăţită.de operaţii. Din 2005, Forțele Aeriene Române au participat la mai multe operațiuni, printre care și Althea (Bosnia, 2005), KAIA (Afganistan, 2006 şi 2011-2012), Baltica 07 (Ţările Baltice, 2007).

Revista presei