Colectarea selectivă, drumul spre o viață mai bună și un mediu mai curat
- Antonia Hendrik
- 24 noiembrie 2020, 15:20
Nu mai constituie un secret pentru nimeni importanța colectării selective în rândul populației pentru a nu avea de suferit. Procesul de colectare selectivă ne-ar putea oferi un mediu înconjurător mult mai curat, dar ar ajuta și la conservarea resurselor naturale pentru folosul generațiilor următoare.
Din păcate, deșeurile reprezintă o problemă serioasă atât în viaţa socială cât şi în cea economică și de mediu. Dezvoltarea urbanistică, industrializarea şi nivelul de trai al populației încurajează producția și consumul, generând astfel cantități tot mai mari de deșeuri.
Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.
Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cei 4 recipienți pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 - 40 000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări.
Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.
Atenţie! Măștile pentru față, mănușile și orice alte echipamente individuale de protecție (PPE) nu sunt reciclabile. Ce trebuie să faceţi cu ele?
Măștile și mănușile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilizare. Odată scoase de pe față sau mâini, acestea trebuie introduse într-o pungă de plastic, care trebuie să fie apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată poate fi pusă în gunoiul menajer.
Aruncarea echipamentelor de protecție la întâmplare reprezintă un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare. Nu utilizați coșurile pentru deșeuri stradale pentru a arunca materialele de protecție folosite.
De ce să colectăm selectiv?
Cantitatea de deșeuri municipale raportate de Ministerul Mediului în 2014 este de 5 milioane de tone pe an, din care doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat. Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.
Cum separăm deșeurile?
Procesul de separare este extrem de simplu și presupune disciplină și atenție. Atât la birou cât și acasă, trebuie să respectăm un cod universal de culori după care toată lumea se ghidează. În funcție de echipamentele de care dispunem, colectarea selectivă se realizează cu succes și ajută reciclatorul final să obțînă maximul de beneficii din acest proces.
- Container albastru – hârtie și carton
- Container galben – plastic și metal
- Container verde – sticlă
- Container negru – deșeu menajer
Nu trebuie să neglijăm aceste sfaturi deoarece din acest motiv şi mediul înconjurator are de suferit. Deja se observă schimbări ale climei, iar acest lucru se întâmplă şi din cauza modului iresponsabil de gestionare al deşeurilor.
Pentru a ajuta la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, oamenii trebuie să se educe în vederea colectării selective. De aceea, trebuie să încercăm implementarea în instituţii, companii, magazine, şcoli, chiar şi în propriile gospodării a unor coşuri pentru colectare selectivă. Acestea fiind primul pas spre o separare responsabilă a deşeurilor care ne pot afecta sănătatea.
Concluzie: putem opri dezastrul ecologic, iar primul pas este simplu şi anume, folosirea responsabilă a coşurilor de gunoi special create pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor