Evenimentul Zilei > Social > Este oficial. Te poți vaccina și la medicul de familie
Este oficial. Te poți vaccina și la medicul de familie

Este oficial. Te poți vaccina și la medicul de familie

Începând din 4 mai, românii se pot programa pentru a se vaccina anti-Covid inclusiv la medicii de familie.

Imunizarea anti-COVID va demara din data de 4 mai, în cabinetele medicilor de familie din toată țara. Ea nu necesită o programare în prealabil în platforma STS, relatează TVR.

Se vor putea vaccina cel mult 10 persoane pe zi

Doctorii care se vor implica în campanie vor putea vaccina cel mult 10 persoane pe zi., potrivit unei instrucţiuni a Comitetului naţional pentru vaccinare. Peste jumătate dintre medicii de familie s-au arătat dispuşi să vaccineze anti-COVID, afirmă oficialii. Medicii mai au însă o serie de întrebări la adresa oficialilor.

În cabinetele medicilor de familie se vor administra vaccinul AstraZeneca, dar şi alte seruri anti-Covid ce pot fi păstrate la frigider. Programul este gândit astfel încât vor exista circuite sau orare diferite. Mai precis persoanele sănătoase care merg la vaccinare nu se vor intersecta cu bolnavii veniți la consultaţii sau analize.

Vor exista aceleaşi proceduri ca și în centrele de vaccinare. Echipele Direcției de Sănătate Publică (DSP) vor duce de două ori pe lună la cabinete vaccinurile necesare,  seringi şi ace. Medicii vor primi și truse de urgenţă pentru eventuale reacţii severe ale persoanelor vaccinate.

Medicii de familie ar vrea să știe dacă populația este interesată

Mai mulţi medici ar fi dispuși să se implice în proiect, dar vor să știe dacă populaţia e interesată să se vaccineze în cabinetele lor. Până în acest moment însă, nu este clar dacă vor putea vaccina şi persoane care nu sunt incluse pe lista lor. O altă problemă încă neelucidată este plata pentru administrarea ambelor doze.

Autorităţile au anunțat că ulterior urmează să fie deschise centre de imunizare şi la firmele cu mulţi angajaţi, marii agenți economici. Această măsură a fost enunțată de premierul Florin Cîțu la ședința CNSU de săptămâna trecută, care a precedat anunțarea noilor măsuri restrictive.  Până acum, peste două milioane de persoane s-au vaccinat cu cel puţin o doză de vaccin Covid-19. Peste 1,2 milioane de români au făcut şi rapelul. România este în prezent în topul țărilor europene la capitolul ritm de vaccinare.