Establishment-ul politic trebuie să înceteze cu mimarea virtuții
- Iuliu Vlădescu
- 16 martie 2024, 16:52
Establishment-ul politic trebuie să înceteze cu mimarea virtuții. După cum o demonstrează cel mai nou referendum din Irlanda, populației nu-i place ca elita să-i spună ce trebuie să gândească.
Mimarea virtuții, respinsă de alegători
Echipa de rugbi a Irlandei nu a fost în acest weekend singura perdantă de pe Insula de Smarald. Guvernul lui Leo Varadkar a fost snopit la urne într-un referendum având drept miză schimbarea constituției pentru a fi mai „incluzivă”.
Propunerea de amendament menită a include și familiile care nu sunt bazate pe căsătorie a fost respinsă de 68% din cei prezenți la vot. O respingere chiar și mai răsunătoare a suferit-o o a doua propunere, vizând reformularea secțiunii referitoare la rolul femeii în gospodărie.
Rezultatul a fost întâmpinat cu obișnuita agonie în cercurile progresiste, în care mereu se presupune că toată lumea gândește ca ei. Am văzut-o și aici, cu Brexit-ul, și la alegerea lui Trump în America în 2016.
Elitele, nemulțumite de democrație
S-a întâmplat și în Australia la un referendum urmărind a le conferi aborigenilor nativi mai multe drepturi decât celorlalți cetățeni, o chestiune pe care o mare parte din electorat a considerat-o ca având potențial de a dezbina.
Un ziar de stânga a reacționat la votul din Irlanda prin titlul: „Unde s-a greșit?” Ca și cum rezultatul evident ar fi trebuit să fie în favoarea propunerilor.
Au fost vehiculate scuzele obișnuite: dezinformare, trolii de internet, explicații insuficiente și tot restul. Unicul lucru care a lipsit e vechea zicală anti-democratică: „Dacă am fi avut un alt electorat ne-am fi descurcat mai bine”.
Mimarea virtuții și elitele politice și culturale
Însă mai există și o altă explicație: oamenilor nu le place ca elitele politice și culturale să le spună ce trebuie să gândească. E foarte probabil ca o majoritate a irlandezilor să fie de acord cu ideile că familiile stabile care nu sunt bazate pe căsătorie ar trebui să beneficieze de un tratament egal, respectiv că locul femeii nu mai este în gospodărie.
Nu sunt idei deosebit de controversate. Și probabil cred că guvernul ar trebui să le respecte fără a schimba constituția, așa cum se întâmplă în țările în care constituția nu e consfințită în scris, cum e Regatul Unit.
Establishment-ul politic de pretutindeni ar fi trebuit să se lămurească până acum că alegătorii pot vedea mai profund, dincolo de exercițiile lor de mimare a virtuții menite a-i face pe politicieni să-i se simtă mai bine cu ei înșiși.
(The Telegraph; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)