Eșec răsunător al DNA. 17 achitări într-un dosar instrumentat de procurorul Claudia Roșu

Eșec răsunător al DNA. 17 achitări într-un dosar instrumentat de procurorul Claudia Roșu Sursa: EVZ

Curtea de Apel București a pronunțat 17 achitări într-un dosar instrumentat de procurorul DNA Claudia Roșu.

Instanța a dispus pe 29 iulie 2021 că cei 17 inculpați trimiși în judecată, printr-un rechizitoriu întocmit de procurorul DNA Claudia Roșu, nu se fac vinovați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Între cei trimiși în judecată se numără vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone (la vremea comiterii pretinselor fapte secretar general, Consiliul Județean Călărași) și fostul prefect al județului Călărași, Jenel Șerban.

Dosarul instrumentat de procurorul DNA are ca obiect modul în care s-au făcut o serie de împroprietăriri în județul Călărași.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis că „lipsește intenția în săvârșirea infracțiunii dedusă judecății... Au acționat cu bună credință în exercitarea atribuțiilor de serviciu... Nu au avut intenția de a încalcă dispozițiile legale în exercitarea atribuțiilor de serviciu... Probele dosarului confirmă fără putință de tăgadă că fapta nu există”, după cum relatează luju.ro. Din acest motiv a pronunțat achitări pentru toți inculpații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, Curtea de Apel a menținut sentința pronunțată în 26 februarie 2020 de Tribunalul Călărași prin care 16 inculpați fuseseră achitați în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penală – „fapta nu este prevăzută de legea penală”. În cazul celui de-al 17-lea inculpat, procesul a încetat deoarece a decedat.

Curtea de Apel a menținut achitările instanței de fond

Curtea de Apel București menținut achitările instanței de fond, dar a modificat temeiurile acestora în sensul că 11 dintre ei au fost achitați în baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală – „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. Ceilalți 6 inculpați au fost achitați în baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penală – „fapta nu există”.

Conform luju.ro, în dosarul 1309/116/2016, Curtea de Apel București reținut că anumiți inculpați au fost trimiși în judecată de procuroarea Claudia Roșu deși nu a fost dovedită intenția acestora la comiterea vreunui abuz în serviciu. Judecătorii au afirmat că aceștia au acționat cu bună credință și nefăcând altceva decât să își exercite atribuțiile din serviciu.

De asemenea, Curtea de Apel București arată că, față de alți inculpați, la dosar nu există nici o probă din care să rezulte comiterea vreunei fapte penale.

Sentința completă a Curții de Apel  București poate fi consultată pe luju.ro.

Procurorul Claudia Roșu l-a anchetat și pe Ludovic Orban

Procuroarea Claudia Roșu este cea care a întocmit și dosarul penal prin care au fost trimiși în judecată Ludovic Orban și Lia Olguța Vasilescu. Și în cazul celor doi, procesele s-au încheiat cu achitări.

Claudia Roșu s-a transferat la Parchetul Curții de Apel București, iar de curând a fost numită în cadrul Departamentului relații internaționale.