Decizie explozivă în România, luată de Curtea de Apel București. Ministerul Justiției a încălcat legea timp de 15 ani
- Nicolae Comănescu
- 24 iunie 2021, 16:17
Un verdict al magistraților de la Curtea de Apel București arată că Ministerul Justiției a încălcat legea timp de 15 ani, în perioada 2003 - 2018.
Ministerul Justiției a încălcat legea timp de 15 ani, în perioada 2003 - 2018. Este vorba despre Legea concurenței pe piață serviciilor de înregistrare/înscriere a avizelor de ipotecă/alte garanții mobiliare în arhivă. Acest fapt a fost confirmat în urma unei decizii luate de magistrații de la Curtea de Apel București, care a confirmat astfel ancheta Consiliului Concurenței.
Decizia luată de Curtea de Apel București
La data de 7 mai 2021, Curtea de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal a respins acțiunea formulată de Ministerul Justiției, prin care se solicită anularea unei decizii a Consiliului Concurenței. Această decizie stabilise că Ministerul Justiției a încălcat Legea concurenței nr. 21 din 1996.
„Decizia Curții de Apel București este extrem de importantă, în condițiile în care ea consfințește practic descoperirile făcute de Consiliul Concurenței în legătură cu încălcarea legii de către Ministerul Justiției. La fel de importantă este, credem noi, Decizia Consiliului Concurenței prin care s-a constatat încălcarea legii de către Ministerul Justiției în perioada 2003-2008, și care, iată, a fost confirmată de instanța. Ne referim la “Decizia nr. 32 din 17.06.2020 privind constatarea încălcării de către Ministerul Justiției a prevederilor art. 8 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996 pe piață serviciilor de înregistrare / înscriere a avizelor de ipotecă / alte garanții mobiliare în arhivă”, spun jurnaliștii de la luju.ro.
Art. 8 alin. (1) din Legea Concurenței nr. 21 din 1996:
(1) Sunt interzise orice acțiuni sau inacțiuni ale autorităților și instituțiilor administrației publice centrale ori locale și ale entităților către care acestea își deleagă atribuțiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurență, precum:
a) limitarea libertății comerțului sau autonomiei întreprinderilor, exercitate cu respectarea reglementărilor legale;
b) stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor”.
Verificările Consiliului Concurenței au început în 2019, ca urmare a unei plângeri formulate de Asociația pentru Competitivitate (APC), una dintre entitățile care a solicitat autorizarea ca operator al Arhivei de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM/Arhivă), actualul Registru Național de Publicitate Mobiliară (RNPM/Registru). APC a reclamat faptul că Ministerul Justiției – în calitate de Autoritate de Supraveghere a pieței serviciilor de înregistrare / înscriere a avizelor de ipotecă / alte garanții reale imobiliare –, prin “Instrucțiunile ministrului justiției nr. 3128/C/2003 privind criteriile de autorizare a operatorilor de arhivă”, ar fi încălcat prevederile art. 8 alin (1) din Legea Concurenței, mai sus menționate.
În urma plângerii APC, în 27 februarie 2019, președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chiritoiu (foto) a emis Ordinul nr. 246, prin care a dispus declanșarea unei investigații pentru a se stabili dacă Ministerul Justiției a încălcat Legea concurenței. De asemenea, prin Ordinul 245, emis tot în 27 februarie 2019, președintele Consiliului Concurenței a dispus declanșarea unei investigații sectoriale, având în vedere existența unui număr foarte redus de competitori pe această piață și prezența unui lider care domină piață cu o cota de aproximativ 80%. Spre exemplu: Uniunea Națională a Barourilor din România ajunsese să dețină aproape 85% din piață de înscrieri in AEGRM / RNPM.