Escrocheriile bancare, tot mai frecvente. Soluții prin care ne putem apăra
- Raluca Dan
- 8 decembrie 2024, 15:35
Numărul cazurilor de înșelătorie prin apeluri telefonice de la un număr privat a crescut semnificativ în ultimul timp. Astfel, dacă sunteți sunat de un număr ciudat și sunteți îngrijorați că ar putea fi o înșelătorie, trebuie să fiți atenți la primele trei cifre ele numărului. Experții în securitate cibernetică susțin că escrocii preferă să utilizeze, pentru a păcăli victimele, anumite coduri de zonă din patru state din SUA.
Cele mai utilizate coduri de zonă
Cele mai frecvent utilizate coduri de zonă în escrocherii, în 2024, sunt: 272 (Pennsylvania), 959 (Connecticut), 720 (Colorado) și 346 (Texas).
Aceste prefixuri sunt, de cele mai multe ori, pentru a păcăli victimele să răspundă, dând impresia că apelul provine dintr-o zonă sigură. Este necesar să fiți precauți și să verificați întotdeauna sursa apelurilor necunoscute înainte de a răspunde sau de a le oferi informații personale.
În urma unui raport realizat de compania ReversePhone, pentru a modifica informațiile de identificare ale apelantului, escrocii se folosesc o tehnică de „falsificare a numerelor”. Astfel, atunci când o persoană este sunată, acest truc determină destinatarul să creadă că că apelul provine dintr-o sursă zonă sigură.
Astfel, prin această metodă, mai multe state din SUA sunt afectate de numeroase apeluri frauduloase.
Sărbătorile, pline de capcane
ReversePhone.com, o companie fondată recent, în 2024, și care are sediul în New York City, este specializată în oferirea de servicii destinate să ajute utilizatorii să identifice apelanții necunoscuți și să se protejeze împotriva tentativelor de înșelătorie și a apelurilor de tip spam.
Reprezentanții companiei au explicat că „mulți escroci preferă să utilizeze prefixe telefonice din state dens populate pentru a crea o impresie de autenticitate și încredere”.
ReversePhone a identificat cele mai utilizate numere folosite în această fraudă: (763) 274-3899, (217) 402-1312 și (202) 456-1111.
„Numerele utilizate în escrocherii sunt adesea asociate cu un volum ridicat de apeluri, mai ales în perioadele aglomerate, cum ar fi sărbătorile. În aceste momente, escrocii lansează frecvent scheme, promițând diverse «premii» sau trimițând «notificări bancare urgente»”, au mai adăugat reprezentații companiei.
Recomandările experților
Cele mai frecvente recomandări ale specialiștilor sunt ignorarea apelurilor de la numere necunoscute, blocarea contactelor suspecte și raportarea oricărui apel etichetat ca „posibil apel fraudulos” („posibil spam”).
Prin stocarea în instrumente de căutare a numerelor inversate a datelor din jurnalele de reclamații ale apelurilor clienților, s-au identificat cele mai frecvente numere utilizate de escrocii care se folosesc de tehnica „falsificării ID-ului apelantului” sau „falsificării numerelor”.
Reprezentanții companiei ReversePhone au menționat că „această tehnică crește șansele ca victimele să răspundă apelului. De aceea, este recomandat să nu răspundeți apelurilor de la numere necunoscute”.
Dat fiind că aceste escrocherii pot apărea oriunde, inclusiv în România, specialiștii în securitate cibernetică recomandă să fiți foarte atenți atunci când primiți apeluri necunoscute sau solicitări de informații personale.
Mai mult, există posibilitatea ca un apel să fie falsificat și să nu vă dați seama imediat de acest lucru, așa că este necesar să fiți extremi de precauți înainte de a oferi date sensibile.
Escrocheriile bancare, cele mai frecvente
Cele mai frecvente reclamații raportate au fost despre escrocheriile bancare, care au peste 1.370 de cazuri înregistrate în zonele cu cele mai utilizate prefixe. Acestea implicau transferul de bani într-un alt cont sau acordarea accesului la conturile bancare ale victimelor.
Unul dintre utilizatori a povestit că a primit un apel de la cineva care se prezenta drept reprezentant al unei cunoscute bănci americane (Capital One) și care îi cerea să verifice informațiile cardului de credit pentru afaceri.
„După ce le-am oferit toate detaliile, au preluat controlul asupra telefonului meu pentru a obține codurile de verificare de la bănci. Apoi, folosind aceste coduri, s-au conectat la banca mea și au efectuat un transfer bancar de 20.000 de dolari din unul dintre conturi”, a susținut victima.
Hoții cer victimelor să introducă diferite coduri
Alte victime au raportat că li s-a cerut să introducă pe telefoanele lor coduri precum *72 sau **21, care le ofereau hoților acces la informațiile lor.
O altă victimă a povestit că un hoț s-a prezentat drept reprezentant al companiei sale de carduri de credit și i-a transmis că a existat o încercare de fraudă pe carduri.
Apelantul i-a cerut acestuia să furnizeze data de expirare a cardurilor, dar singura problemă era că potențiala victimă nu deținea niciunul dintre cardurile menționate.
„Mi-a spus că mă va redirecționa către managerul ei și apoi a închis telefonul. Evident, încercau să obțină informațiile cardului meu”, a povestit vicitma.
Astfel de înșelătorii sunt tot mai frecvent întâlnite și în România, prin urmare este necesar să acordați o atenție sportită.
Cele mai vizate zone de escroci
Alte escrocherii frecvente raportate în SUA au fost legate de colectarea datoriilor și de cardurile de credit.
Confrom unui raport, doar în acest an au fost înregistrate 1.148 de cazuri de colectare ilegală a datoriilor și 942 de cazuri legate de fraude cu carduri de credit.
Anumite zone din SUA, precum Colorado (720), Pennsylvania (272), Connecticut (959) și Texas (346) au înregistrat un număr ridicat de mesaje și apeluri frauduloase. Fiecare dintre aceste regiuni a primit mai mult de 200 de mesaje sau apeluri suspecte în 2024, potrivit unui raport.
Cele mai vizate numere de telefon au fost asociate cu planuri preplătite sau cu furnizori care oferă activări rapide, pentru acestea fiind necesară furnizarea infomațiilor suplimentare.
Alt truc folosit de hoți este „falsificarea ID-ului apelantului” (tehnica de „spoofing”), care face apelul să pară că provine de la un număr de încredere sau cunoscut, chiar dacă sursa este frauduloasă.
Cum să vă protejați de escroci
Pentru a-și maximiza impactul și a accesa un număr cât mai mare de victime, esrocii se concentrează pe rețelele cu un număr mare de utilizatori. Astfel, unele dintre cele mai importante companii de telecomunicații din SUA au fost vizate în mod frecvent în acest an.
Având în vedere că atacurile pot afecta milioane de utilizatori, este necesar să acordăm o importanță sporită măsurilor de securitate mai stricte și a protecției împotriva fraudelor în telecomunicații.
Experții în securitate vă recomandă să ignorați și să blocați aceste apeluri, iar dacă ați răspuns, să nu oferiți informații personale, cum ar fi numerele de cont, numerele de securitate socială, numele de fată al mamei, parolele sau alte date de identificare.
Mai mult, aceștia recomandă să fim precauți în situațiile în care se face presiune pentru a furniza aceste informații imediat, conform Adevărul.ro