Evenimentul Zilei > Politica > Eroare uriașă făcută de Orban. Tot planul s-a dus de râpă
Eroare uriașă făcută de Orban. Tot planul s-a dus de râpă

Eroare uriașă făcută de Orban. Tot planul s-a dus de râpă

Guvernul Orban trebuia să trimită la publicare în Monitorul Oficial, cele 25 de ordonanțe adoptate marți seara, în cadrul ședinței de guvern, înainte de a fi demis, pentru ca aceste acte normativă să capete putere de lege.

Misterul nepublicării celor 25 de Ordonanțe de Guvern, nepublicate în Monitorul Oficial a fost deslușit de Toni Greblă, fost judecător la Curtea Constituțională a României.

În esență, spune fostul magistrat, dacă acestea nu au fost trimise la publicare în Monitorul Oficial, înainte de adoptarea moțiunii de cenzură de către Parlament, nu mai pot fi publicate și nici nu mai pot produce efecte.

„Ordonanțele de urgență ale Guvernului care nu au fost transmise Camerei Deputaților și Monitorului Oficial și nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, după data la care a fost publicată moțiunea de cenzură prin care Guvernul a fost demis, nu mai pot fi publicate, deoarece Guvernul după această dată nu mai poate să ia nicio decizie cu privire la o ordonanță de urgență sau alte măsuri, altele decât interesează administrarea curentă a treburilor țării”, a precizat Greblă.

În situația în care guvernul este considerat demis, acesta nu mai poate emite ordonanțe de urgență, decât pentru administrarea treburilor țării.

„Nu vor mai fi publicate în Monitor, pentru că nimeni din structura SGG, direcției de pregătire a ședințelor de guvern, Monitorul Oficial nu vor accepta să publice asemenea acte normative, care au ieșit dintr-un cadru constituțional reglementat foarte corect de lege”, a mai spus Toni Greblă.