Evenimentul Zilei > International > Erdogan: Vom mări numărul soldaților din Cipru
Erdogan: Vom mări numărul soldaților din Cipru

Erdogan: Vom mări numărul soldaților din Cipru

Turcia îşi va întări prezenţa militară în partea de nord a insulei divizate Cipru, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform afirmaţiilor ce i-au fost atribuite luni de media turcă, citată de AFP.

''Nu vom reduce numărul soldaţilor noştri acolo, ci, dimpotrivă, îl vom mări'', le-a declarat Erdogan ziariştilor aflaţi la bordul avionului care îl aducea dintr-o vizită efectuată în Azerbaidjan.

Cipru, care numără un milion de locuitori, este divizat de când armata turcă a invadat partea de nord a insulei în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat care urmărea alipirea ţării la Grecia, ceea ce provocase îngrijorarea minorităţii cipriote turce, conform surselor citate.

Republica Cipru, membră a UE, îşi exercită autoritatea numai în cele două treimi din sudul ţării, partea de nord a insulei fiind administrată de autoproclamata Republică a Ciprului de Nord (RTCN) şi este ocupată de armata turcă.

Potrivit sursei, aproximativ 35.000 de soldaţi turci staţionează aici şi prezenţa lor este unul din principalele obstacole în cadrul negocierilor vizând reunificarea insulei. Ultima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2017 şi s-a soldat cu un eşec.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: