Evenimentul Zilei > International > Erdogan, din ce în ce mai izolat! Grecia a bătut palma cu Egiptul!
Erdogan, din ce în ce mai izolat! Grecia a bătut palma cu Egiptul!

Erdogan, din ce în ce mai izolat! Grecia a bătut palma cu Egiptul!

Grecia a încheiat cu Egiptul un acord de delimitare a frontierelor maritime, care se adaugă celui semnat nu demult cu Italia. Turcia nu recunoaște aceste acorduri și a încheiat, la rândul ei, o înțelegere cu Libia . Acum, Ankara amenință că va reîncepe explorările în ape asupra cărora Grecia consideră că nu are niciun drept.

Grecia și Egiptul au semnat ieri, la Cairo, un acord privind delimitarea frontierelor maritime din Mediterana de Est. Acordul a fost semnat de miniştrii afacerilor externe ai Greciei și Egiptului, Nikos Dendias și, respectiv, Sameh Shukri. Acest acord este un răspuns direct al Atenei la acordul similar, încheiat în noiembrie anul trecut, între Turcia și Guvernul oficial din Libia, cu sediul la Tripoli, ce a fost contestat însă nu numai de Grecia, deoarece include şi o serie de insule greceşti, ci şi de alte țări riverane la Mediterana, printre care și Franța. Negocierile acordului semnat au fost lansate cu peste 10 ani în urmă și a întârziat deoarece anumite revendicări de ambele părți nu erau acceptate. Se pare însă că situația tensionată din ultima vreme în regiunea Mediteranei de Est ca urmare a unor activități ilegale ale Turciei în dauna intereselor ţărilor riverane la Mediterană i-a convins pe liderii politici să accelereze și – de ce nu? – să facă compromisuri pentru a se uni împotriva planurilor expansioniste ale Turciei.

În acest context, acordurile Greciei privind demarcarea și exploatarea zonelor economice exclusive din Mediterană cu Israel, recent cu Italia și acum cu Egipt au importanță majoră pentru securitatea şi pacea din regiune și consolidează ample alianțe energetice interstatale.

Aceste acorduri au fost agreate și de Uniunea Europeană, care şi-a manifestat fără rezerve solidaritatea politică cu Grecia și Cipru în raport cu acțiunile recente ale Turciei în Mediterana de Est sau cu cele derulate în Marea Egee. Iar Statele Unite ale Americii au declarat ilegale încercările Turciei de a exploata zonele economice exclusive ale Ciprului și Greciei și au solicitat Ankarei să pună capăt acestor provocări.

În cadrul conferinței comune de presă susținute ieri la Cairo, la finele semnării acordului, ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a declarat că acordul este unul just și legal și cel mai important este faptul că evidențiază cu elocvenţă cât de ilegal, departe de realitate și de dreptul internațional și de dreptul maritim este acordul semnat de Turcia cu Libia.

La Atena, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, declarase că Grecia este gata să poarte un dialog cu Turcia asupra unicului litigiu recunoscut de Atena, și anume delimitarea platformei continentale. În caz de dezacord vom merge la Curtea Internațională de Justiție, vom merge la Haga, iar Grecia va respecta decizia Curții – a subliniat premierul grec.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a afirmat astăzi că acordul greco-egiptean nu are nicio valoare, reiterând că Turcia va implementa cu hotărâre propriul său acord încheiat cu Guvernul Libiei și a anunțat reluarea explorărilor de hidrocarburi în zona economică exclusivă a Ciprului. De asemenea, a anunțat suspendarea dialogului greco-turc asupra unui prim plan pentru măsuri de construcție și consolidare a încrederii reciproce, notează agenția Rador.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: