Evenimentul Zilei > International > Erdogan bagă spaima în greci: „Dacă vom continua cursa înarmării între Grecia şi Turcia, vom da faliment”
Erdogan bagă spaima în greci: „Dacă vom continua cursa înarmării între Grecia şi Turcia, vom da faliment”

Erdogan bagă spaima în greci: „Dacă vom continua cursa înarmării între Grecia şi Turcia, vom da faliment”

YENI ŞAFAK. Întâlnirea dintre Turcia şi Spania pe tema construcţiei de portavioane, se menţine în actualitatea greacă. Jurnalistul grec George Karelya avertizează guvernul de la Atena că în cazul continuării cursei înarmării între Grecia şi Turcia, Grecia va falimenta şi lansează întrebarea: "Am achiziţionat avioane şi fregate, Turcia construieşte portavioane. Ce vom mai face de acum încolo? Vom comanda arme nucleare?"

În cadrul întâlnirii de la Ankara cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, a spus: „Am construit un portavion cu Spania, în acest moment este lansat la apă, şi noi vrem să construim unul şi mai mare tot împreună cu Spania”, declaraţie care a avut un larg ecou la Atena.

Pe agenda presei greceşti

Presa elenă continuă să acorde spaţii acestui subiect. Pe site-ul News24/7, jurnalistul grec George Karelya semnează un articol cu titlul „Grecia-Franţa, Spania-Turcia: Competiţia privind armamentul deschide calea falimentului”.

Ce vom face acum?

Jurnalistul susţine că Turcia a răspuns prin construcţia unui avion de luptă la acordul încheiat /de Grecia/ cu Franţa privind avioanele de luptă şi se întreabă: „Ce vom face acum, vom comanda arme nucleare?”, lansând, în acelaşi timp, un avertisment guvernului grec asupra falimentului economiei ţării în cazul unei curse a înarmării între Grecia şi Turcia.

„Am crezut că am surprins Turcia”

În articol se spune:”Am fost foarte bucuroşi şi am sărbătorit atunci când s-a semnat un acord important cu Franţa pentru achiziţia de avioane şi fregate. Ne-am gândit că am surprins Turcia dormind. Au fost ignorate declaraţiile privind un răspuns al Turciei la această achiziţie.”

„Vom comanda arme nucleare?”

La două luni după acest acord, am văzut reacţia Turciei, ce păcat că aceasta ne arată lansarea cursei înarmării şi nimeni nu ştie unde se va ajunge. Am cumpărat avioane şi fregate, Turcia construieşte portavioane. Ce vom face de acum încolo? Vom comanda arme nucleare?.

Kılıçdaroğlu este speranţa lor

De fapt, singura cale de ieşire a relaţiilor noastre cu Turcia nu este cursa continuă şi distrugătoare a înărmării. Este ca liderul opoziţiei din Turcia, Kemal Kılıçdaroğlu, să devină viitorul lider al Turciei.(Rador)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.