Erdogan a conceput o versiune extinsă a acordului de cereale

Erdogan a conceput o versiune extinsă a acordului de cereale Tayyip Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Turcia intenționează să rămână în centrul diplomației alimentare. Administrația prezidenţială a SUA a sprijinit eforturile Turciei de a relua acordul cu cereale, care a fost reziliat pe 17 iulie. Departamentul de Stat american, comentând posibilitatea vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, în republică, a apreciat pozitiv rolul Ankarei în exercitarea de "presiuni" asupra Moscovei în problema Inițiativei Mării Negre.

Cu o zi înainte, liderul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa lucrează la restabilirea și chiar la extinderea acordului, informează publicația rusească Nezavisimaia Gazeta.

Faptul că Washingtonul sprijină Ankara în încercarea de a convinge Kremlinul să restabilească acordul pentru cereale a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Acesta a subliniat că aliatul SUA din Orientul Mijlociu "a jucat un rol în exercitarea presiunii asupra Rusiei" în legătură cu inițiativa alimentară.

"Este evident că ei (reprezentanții Turciei - nota NG) au fost foarte constructivi, contribuind la încheierea acestui acord și la convingerea Rusiei de a continua să lucreze asupra inițiativei (Mării Negre - nota NG)" - a explicat şeful departamentul diplomatic american. Comentariul lui Miller a venit ca răspuns la o întrebare despre dacă administrația Biden aprobă ideea Ankarei de a-l invita pe liderul rus într-o țară membră NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu o zi mai devreme, luând cuvântul la conferința anuală a ambasadorilor Turciei în străinătate, Erdoğan a declarat că țara sa continuă "contactele pentru reluarea și extinderea" acordului privind coridorul cerealelor.

Pornim de la premisa că soluționarea problemei acordului pentru cereale, pentru a nu-l duce în impas, depinde de îndeplinirea de către țările din Occident a afirmaţiilor lor. Asigurarea cu cereale a țărilor africane este o problemă sensibilă pentru domnul Putin, la fel și pentru noi, a explicat preşedintele Turciei.

 

Erdogan nu a exclus ca Moscova și Ankara să găsească o bază comună pentru rezolvarea problemei, în ciuda faptului că partea rusă a dat de înţeles că ea consideră partea din acorduri care vizează interesele sale ca fiind nerealizată.

Turcia, încă de la începutul conflictului din Ucraina, a devenit o țară cheie în rezolvarea crizei, a spus Erdoğan, adresându-se diplomaților turci.

 

"Negocierile (consultările privind Ucraina din martie 2022 - nota NG) pe care noi le-am organizat au constituit o încercare de a opri vărsarea de sânge. Inițiativa Mării Neagră privind cerealele a permis prevenirea unei crize, care ar fi putut costa viețile a sute de mii de oameni.

Poziția Turciei este clară și principială: nu vrem să vedem şi mai mult sânge și lacrimi. Extinderea ostilităților în bazinul Mării Negre va fi un dezastru pentru întreaga regiune" - a declarat Erdoğan. Potrivit afirmaţiilor liderului turc, Ankara, respectând Convenția de la Montreux, nu a permis "răspândirea tragediei".

Acordul cu cereale a expirat

Acordul cu cereale a expirat pe 17 iulie. Pe fondul încetării inițiativei, volumul exporturilor de cereale din Ucraina a scăzut luna trecută cu aproximativ 40%, reiese din calculele Ministerului local al Politicii Agrare și Alimentației. Potrivit ministerului, în iulie volumul exporturilor de cereale ucrainene a ajuns la un nivel de 2,29 milioane tone, inclusiv 840.000 de grâu, 1,1 milioane tone porumb și 350.000 tone orz. Spre comparație: în iunie, volumul exporturilor ucrainene ale acestor culturi s-a ridicat la 3,7 milioane de tone (1,27 milioane de tone de grâu, 2,35 milioane de tone de porumb, 80.000 de tone de orz). Calculele Ministerului Politicii Agrare și Alimentației arată că cel mai mult a scăzut volumul exporturilor prin porturi maritime.

Turcia este unul dintre principalii interesaţi atât în ​​plan politic, cât și, cel mai important, în sferele economiei și securității, de implementarea acordului de cereale" -a explicat cercetătorul de la Centrul de Studii Arabe și Islamice din cadrul Institutului de Studii Orientale al Academiei Ruse de Științe, Grigori Lukianov.

"Ankara a câştigat cel mai mult în lunile precedente din faptul că inițiativa a funcționat. Industria alimentară turcă a consumat o parte semnificativă din cerealele provenite din Ucraina și Rusia, a primit materii prime la prețuri reduse, le-a procesat și a trimis produse finite la export, dar și pe piața internă, cu beneficii semnificative pentru sine sub formă de valoare adăugată" - a adăugat Lukianov.

Același lucru este valabil și pentru problema dividendelor politice, consideră expertul. "Turcia și-a sporit semnificativ influența într-o serie de domenii de politică externă, poziționându-se ca principalul furnizor și garant al exporturilor de cereale, forțând astfel, deseori, anumiți actori să construiască relații cu companii turcești, cu contrapărțile turce pentru a-și asigura propria securitate alimentară" - a spus Lukianov. "Chiar și acele țări care înainte lucrau mai puțin cu Turcia au fost acum forțate să lucreze mai mult. Iar cele care au primit anterior alimente din sau prin Turcia și-au sporit achizițiile pe fondul turbulențelor de pe piața mondială a produselor alimentare" - a subliniat acesta.

Instituirea unui regim de securitate pe Marea Neagră

În același timp, susține interlocutorul Nezavismaia Gazeta, acordul pentru cereale a permis instituirea unui anumit regim de securitate în Marea Neagră și în zona strâmtorilor. "Acest lucru a oferit și anumite garanții pentru Turcia" - a declarat Lukianov. "În condiţiile actuale, după încheierea alegerilor din Turcia, situaţia nu s-a schimbat. Ankara vrea să-și păstreze veniturile, poziția sa exclusivă pe piață și garanțiile sale de securitate, precum și instrumentele de influență asupra instituțiilor internaționale și a statelor individuale prin resursele acordului pentru cereale. Prin urmare, Turcia este pregătită să-și asume anumite riscuri, este pregătită să joace activ în acest domeniu pentru a restabili acordul sau a încheia unul nou, unde rolul Ankarei va fi principal și util" - a spus expertul.

În opinia sa, nu există niciun stat care ar fi mai interesat, pe de o parte, de un asemenea rol de mediator, iar pe de altă parte, de a avea asemenea resurse și disponibilitate de a le cheltui pentru promovarea acordului. "Arabia Saudită, cu toate semnele sale de atenție faţă de conflictul ruso-ucrainean, cu toată contribuția la procesul de negociere, nu și-a pus o astfel de sarcină" - a spus Lukianov. Totuși, asta nu înseamnă că, ghidate de propriile interese, aceeași Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite nu vor putea oferi o oarecare asistență în restabilirea acordului cu cereale pentru a avansa procesul de negociere, rezumă interlocutorul Nezavismaia Gazeta. (Articol de Igor Subbotin. Traducerea Svetlana Sîrbu/Rador).