Putin vorbește cu Occidentul prin Erdogan

Putin vorbește cu Occidentul prin Erdogan Putin şi Erdogan / Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma noului atac asupra Moscovei, capitala Ucrainei și orașul-port de la Marea Neagră sunt din nou luate în vizor. Varșovia raportează că două elicoptere din Belarus au încălcat spațiul aerian polonez.

Președintele rus Vladimir Putin a purtat, miercuri dimineață, o conversație telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a informat Kremlinul. Apelul telefonic fusese anunțat în ultimele zile cu scopul de a conveni o dată pentru întâlnirea dintre cei doi lideri, la jumătatea lunii august.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au convenit, în timpul convorbirii telefonice, asupra unei vizite a acestuia din urmă în Turcia, a anunțat direcția de comunicare a președintelui turc, fără a preciza data vizitei. În ultimele săptămâni, Erdogan declarase că Putin va călători în Turcia în luna august.

Moscova "este pregătită să revină imediat” în acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, atunci când partea din acord care privește Rusia "va fi respectată", a reiterat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după cum a raportat "RIA Novosti".

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele rus Vladimir Putin i-a reiterat colegului său turc, Recep Tayyip Erdogan, disponibilitatea Moscovei de a reintra în acordul pentru exportul în siguranță a cerealelor prin Marea Neagră, numai atunci când "Occidentul își va fi îndeplinit toate obligațiile față de Rusia" prevăzute de acord, a informat Kremlinul, relatând conținutul conversației telefonice de miercuri dintre cei doi lideri.

Mesajul pe care i l-a transmis Putin lui Erdogan

În Marea Baltică a început un exercițiu militar rusesc, la care participă peste 30 de nave de război și nave ale Marinei, peste 30 de avioane și aproximativ 6.000 de militari, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agențiile ruse. "Din 2 august, exercițiul naval Ocean Shield-2023 se desfășoară în Marea Baltică sub conducerea comandantului șef al Marinei, amiralul Nikolai Evmenov", a precizat ministerul. "Este prevăzută testarea gradului de pregătire a forțelor Marinei Militare pentru a proteja interesele naționale ale Federației Ruse într-o zonă importantă din punct de vedere operațional".

"Atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurilor civile ucrainene de pe fluviul Dunărea, lângă România, sunt inacceptabile", a declarat președintele României, Klaus Iohannis, pe Twitter. "Sunt crime de război care subminează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie în întreaga lume", în cooperare cu România vecină, a adăugat Iohannis.

Noi acuzații formulate de Zelenski

"Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, grâul și securitatea alimentară globală, este o amenințare pentru toată lumea de pe toate continentele. Rusia poate și trebuie oprită", a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram cu privire la raidurile rusești în regiunea Odesa, care au deteriorat infrastructura portuară și au provocat incendii. "Toate serviciile noastre operaționale au funcționat eficient", a subliniat Zelenski, "din fericire nu există victime, dar există pagube, mai ales în sudul țării".

Operațiunile la portul ucrainean Izmail de pe Dunăre au fost suspendate, după atacul rusesc cu drone, relatează Reuters. Portul, situat pe Dunăre, la câteva sute de metri față de România, stat membru NATO, a servit drept principală rută alternativă din Ucraina pentru exporturile de cereale, de când Rusia a reimpus blocarea de facto a porturilor ucrainene de la Marea Neagră la jumătatea lunii iulie, ieșind din acordul mediat de Turcia și ONU.

sursa: RADOR / .repubblica.it