Episcopul de Huși atacă dur de tot! „Apostolii lockdown-ului nu o vor putea carantina pe Sfânta Parascheva”

Episcopul de Huși atacă dur de tot! „Apostolii lockdown-ului nu o vor putea carantina pe Sfânta Parascheva”

Anunțul făcut de Raed Arafat, prin care a fost interzis pelerinajul la Iași, la Sfânta Cuvioasă Parascheva, a atras după sine critici din partea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române.

Primul ierarh care a reacționat este episcopul de Huși, Ignatie care a scris un mesaj pe facebook, ironizându-i pe oficialii care au impus anularea pelerinajului de la Iași.

„Că virusul stă mai abitir după colţul tuturor bisericilor, aşteptând liniştit, satisfăcut, încrezător şi dornic să-i înşface doar pe cei care sunt creştini ortodocşi şi fără buletin de Iaşi. Că identitatea unui om - cea din buletin, care acum se năpusteşte asupra sufletului din tine - poate deveni subiect de suspiciune, asuprire şi gâlceavă, exact ca în vremea totalitarismului ateu-comunist. Că restricţiile trebuie înăsprite, cu vădită consecvenţă, doar de sărbătorile creştine, ca nu cumva virusul, care are o preferinţă obsesivă şi compulsivă pentru mediul religios, să se multiplice vertiginos. Că oamenilor credincioşi nu trebuie să li se dea şansa, în timpul pelerinajelor, de a respecta, cu conştiinciozitate, recomandările sanitare absolut legitime, pentru că sunt consideraţi aprioric ca având, în mod natural, înclinaţia de a călca legea, adică, mai pe şleau, ca fiind potenţiali infractori", a afirmat episcopul Huşilor.

Episcopul Ignatie a mai spus că autoritățile medicale și cele de stat dau dovadă că par neputincioase, și nu știu gestiona ”coerent” și ”lucid” situații periculoase, cum este și această epidemie de coronavirus. „Împing pendulul tragediei înspre zona spaţiului religios, cu nădejdea fictivă că amână sau evită vârtejul apocaliptic epidemiologic, vânzându-ne iluzia că pot să ne scape de agentul patogen infinitezimal. De aceea, încă de la instaurarea molimei în România, am fost purtaţi ca într-un carusel ameţitor şi ameninţător. Când stare de urgenţă, când stare de alertă, când posibilă relaxare, când restricţii. Odată epuizat ciclul, trebuia reluat obsesiv şi de la coadă la cap totul. Să fiţi siguri că nu ei ne scapă de infecţia nefastă cu COVID-19”, a mai spus Ignatie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Limitările drepturilor constituționale, care includ și libertatea religioasă, într-un moment în care acestea nu sunt suspendate printr-un decret de instituire a stării de urgență, este un veritabil abuz din partea celora care au interzis pelerinajul de la Iași.

„Nu limitările radicale ale drepturilor fundamentale şi garantate de Constituţie, inclusiv dreptul la libertatea religioasă, ci medicii, asistenţii medicali, care sunt îngerii sănătăţii noastre, responsabilitatea noastră de a respecta cu stricteţe recomandările sanitare şi credinţa în Dumnezeu, care este cel mai minunat antidot la tristeţe şi deznădejde, constituie cea mai bună formă de împiedicare a răspândirii virusului. Este trist că Biserica, care s-a comportat exemplar şi se va comporta şi pe mai departe responsabil, a trebuit să sufere cel mai mult, alături de cultură, sport şi educaţie, în aceste câteva luni de la instaurarea molimei în ţară. A fost umilită şi discriminată, ca să mă exprim în duhul veacului acesta. Biserica nu a fost şi nici nu este prigonită, ci, pur şi simplu, permanent forţată de contextul unor restricţii ofensatoare să-şi apere tot timpul legitimitatea prezenţei sale în sfera publică şi dreptul la trăirea actului credinţei, fapt care este echivalent cu tentativa de a-i pune pe cap o pernă, ca să nu mai respire deloc", a transmis Ignatie.

Ierarhul Huşilor s-a declarat, de asemenea, nemulţumit de faptul că Sfânta Parascheva „nu mai poate fi cinstită cuviincios, în rânduială şi reculegere, cu respectarea normelor sanitare, pe vreme de pandemie, ci doar flancată ostentativ şi păzită scrutător de forţele de ordine, ca nu cumva vreun neieşean să transforme curtea Catedralei Mitropolitane în epicentrul infectării".