Bătălie tăcută între autorități și biserică! I-a învrăjbit Hramul Sf. Parascheva? 'Totul are o limită'
- Andreea Vlad
- 8 octombrie 2020, 17:57
Restricționarea drastică a festivităților ocazionate de hramul Sfintei Parascheva, care marchează cel mai important pelerinaj religios din țara noastră, nu a fost întâmpinată cu mult entuziasm de înalții reprezentanți ai BOR.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de premierul Orban, a decis recent suspendarea pelerinajelor, ceea ce îi afectează direct pe credincioșii ortodocși. Inclusiv marele pelerinaj de la Iași, programat de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie, a fost anulat. Ceremonia Hramului va fi disponibilă numai pentru credincioșii din județul Iași.
Pandemia, mai gravă decât războaiele?
PS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, rupe tăcerea, după anularea celui mai mare pelerinaj din țara noastră: ”Încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”, susține înaltul prelat într-un comunicat de presă intitulat ”Durere adăugată la durere”. ”Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare”, continuă mitropolitul Moldovei, care avertizează: ”Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”.
Mai mulți polițiști decât închinători
PS Teofan explică pe larg, în cadrul comunicatului de presă, de ce asociază măsurile drastice decise de oficiali cu una dintre cele mai triste perioade din istoria Moldovei. „La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.