Calendar Ortodox, 9 martie. Ziua celor 40 de Mucenici din Sevastia

Calendar Ortodox, 9 martie. Ziua celor 40 de Mucenici din Sevastia

Calendar Ortodox. În timpul împăratului roman Licinius (308-324), prigoana împotriva creştinilor devenise cumplită. Cetatea Sevastiei, din Armenia, era condusă de un comandant pe nume Agricola.

Calendar Ortodox. Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Cei 40 de Mucenici din Sevastia. În timpul împăratului roman Licinius (308-324), prigoana împotriva creştinilor devenise din ce în ce mai puternică. Cetatea Sevastiei, din Armenia, era condusă de un comandant pe nume Agricola, care a încercat să-i convingă pe Cei 40 Mucenici să renunțe la credință.

Prigoana anticreştină era dublată în acea perioadă, de o atentă supraveghere a supuşilor, pentru a nu se îndepărta de la credinţa oficială obligatorie, cea în zeităţile romane.

Ultimatumul pe care l-au primit de la comandant

Cei 40 de ofiţeri creştini sunt turnaţi la Agricola au fost aduși în faţa comandantului, care le-a spus să renunțe la credință. Ei nici nu au vrut să audă de așa ceva. „Dacă pentru împăratul cel pămîntesc ne-am luptat în războaie şi am biruit pe vrăjmaşi, precum singur mărturiseşti, ticălosule, cu atât mai vârtos ne vom nevoi pentru Împăratul cel fără de moarte şi vom birui a ta răutate şi al tău vicleşug”, au zis ofiţerii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comandantul le-a dat ultimatum până a doua zi dimineaţă. Cei 40 au fost aruncaţi în temniţă, dar nu au renunțat la iubirea pentru Dumnezeu. La miezul nopţii, au o vedenie sfântă: Iisus Hristos li se arată şi le zice: „Bun este începutul nevoinţei voastre, dar cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui”.

Cei 40 sunt aduşi în faţa lui Agricola, care mai face o încercare, linguşindu-i:

„Câţi ostaşi are împăratul nostru, nu sunt asemenea vouă întru nimic, nici întru înţelepciune, nici întru tărie, nici întru frumuseţe, nici aşa de iubiţi nu-mi sunt mie ca voi. Aşadar, a mea dragoste să nu voiţi a o întoarce spre ură, că în a voastră putere stă ca ori dragostea mea, ori ura să le aveţi”.Ostaşilor li s-a arătat din nou Hristos, care le-a zis: „Cel ce crede în mine, de va şi muri, viu va fi”, şi i-a îndemnat să nu se teamă de torturile care vor urma.

Sfinţii 40 de Mucenici. Tradiţii şi superstiții respectate de sărbătoarea mucenicilor sau Măcinicii

Sursa: Facebook

Calendar Ortodox. Miracolul celor 40 de Mucenici din Sevastia

Noaptea, ostașii credincioși nu au mai suportat gerul și au încercat să fugă către cada cu apă calda. La scurt timp, a apărut o lumină puternică şi caldă ca soarele, care a topit gheaţa. Din cer s-au pogorât treizeci şi nouă de cununi.

Sfinţii patruzeci de Mucenici au fost prinși și şi-au dat sufletele lor Domnului în al şaptelea idis al lui martie, adică pe 9 martie. Ei s-au numit : Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie, potrivit Creștinortodox.