Emoții pentru Laura Codruța Kovesi. Procurorii vor decide azi...

Emoții pentru Laura Codruța Kovesi. Procurorii vor decide azi...

Procurorii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să decidă dacă Laura Codruța Kovesi și Marius Iacob au săvârșit abateri disciplinare

 Sesizările Inspecției Judiciare (IJ) privitoare la săvârșirea unor abateri disciplinare de către fostul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi de fostul adjunct Marius Iacob, vor fi azi discutate de procurorii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), relatează agerpres.ro.

În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, Inspecția Judiciara spune că una dintre abaterile disciplinare se referă la  manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afară exercitării atribuţiilor de serviciu.

Astfel,  în cadrul unei şedinţe de lucru,  Laura Codruța Kovesi a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, aceste lucruri putând fi văzute în înregistrările audio apărute în spaţiul media la dată de 18 iunie 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare 'cu miniştri', de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate", arăta IJ. Kovesi mai este acuzată că a vorbit pe un ton agresiv și superior cu colegii ei, procurori, lucru care a încălcat deontologia și normele de etică ale unui magistrat, stârnind indignarea opiniei publice .IJ mai afirmă că Laura Codruța Kovesi a avut  „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii", constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat „o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv 'laşi', 'bârfitori', 'infractori', făcând cunoscut acestora faptul că 'există deja un cerc de suspecţi', cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat".

În privința fostului procuror șef adjunct al DNA,   Marius Iacob, IJ arăta că acţiunea faţă de acesta a vizat „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una dintre cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea să", constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formulă declaraţie de abţinere, deşi se află, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin. 1 lit. f), cu referire la art. 65 alin. 1 şi art. 66 Cod de procedură penală."